Κάποια από τα πιο δηλητηριώδη φίδια του πλανήτη θα μπορούσαν σύντομα να σώζουν ζωές. Ερευνα του University of Queensland δείχνει ότι το δηλητήριό τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σταματά την ακατάσχετη αιμορραγία.

Ερευνητές ανακάλυψαν πρωτείνη στο δηλητήριο 2 ειδών φιδιών της Αυστραλίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ως επιταχυντής της φυσιολογικής διαδικασίας πήξης.

Η ομάδα εργάζεται για την ανάπτυξη τζελ που θα μπορούσε να πωλείται στα φαρμακεία και να περιλαμβάνεται στο βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών καθώς και να χρησιμοποιείται στα πεδία μαχών για το σταμάτημα της αιμορραγίας καθώς ο ασθενής μεταφέρεται στο νοσοκομείο.

Το τζελ παραμένει σε υγρή μορφή όταν αποθηκεύεται σε δροσερό μέρος αλλά στερεοποιείται σε θερμοκρασία σώματος για να σφραγίσει την πληγή.

Η ερευνήτρια Amanda Kijas, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει 5 φορές λιγότερη ροή αίματος και οι θρόμβοι δημιουργούνται 3 φορές πιο γρήγορα όταν εφαρμόζεται το τζελ σε σύγκριση με τη φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού.

Σε αυτό περιλαμβάνονται και άνθρωποι με αιμορροφιλία και αυτοί που χρησιμοποιούν αντιπηκτικά.

Η Kijas, ελπίζει το τζελ να επιταχύνει τη διαδικασία ίασης της πληγής που χρειάζεται για την πήξη και τη μείωση ροής αίματος, ενισχύοντας τελικά την ικανότητα του οργανισμού να γιατρεύει μεγάλες πληγές.

Tο τζελ από το δηλητήριο φιδιών δοκιμάζεται τώρα σε προκλινικές  μελέτες.

Η έρευνα δημοσιευτηκε στο Advanced Health Care Materials.

Πηγές:
Advanced Health Care Materials.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια