Η επικείμενη 26η Ιουνίου που σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, αποτέλεσε το έναυσμα για τη συνδιοργάνωση ημερίδας από το Πρόγραμμα «Γονεϊκή Στήριξη Εξαρτημένων» του ΟΚΑΝΑ, στην Αθήνα και το  Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αθηνά Υγεία». Την έναρξη της ημερίδας με θέμα «Εξαρτήσεις, Γονεϊκότητα & Ευάλωτα Παιδιά: Ενισχύοντας τους Προστατευτικούς Παράγοντες» στις 21/06/2022, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Αθανάσιος Θεοχάρης και η Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης κα. Φωτεινή Λεομπίλλα.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Οι τρόποι προσέγγισης μεταξύ των μελών της οικογένειας, οι σχέσεις μεταξύ τους και η ενδυνάμωση των ουσιοεξαρτημένων γονέων και των παιδιών τους, αποτελεί ισχυρό παράγοντα αντιμετώπισης των προκλήσεων και των δυσκολιών που δημιουργεί η εξάρτηση σε συνδυασμό με το γονεϊκό ρόλο.

Στην ημερίδα έγινε αναφορά από τη διεπιστημονική ομάδα του Προγράμματος «Γονεϊκή Στήριξη Εξαρτημένων» του ΟΚΑΝΑ, στον αντίκτυπο που έχει στην οικογένεια η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ενός εκ των γονέων, αλλά και στους τρόπους διαχείρισης του προβλήματος. Το Πρόγραμμα και οι εξειδικευμένες υπηρεσίες του (ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις, συμβουλευτική σε εξαρτημένους γονείς ή και σε εξαρτημένες μητέρες, που διανύουν κάποιο από τα στάδια της εγκυμοσύνης), μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών του κάθε ωφελούμενου και της οικογένειάς του. Αντίστοιχα προγράμματα λειτουργούν σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη καλύπτοντας τα αστικά κέντρα της χώρας μας.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη ανέλαβαν τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «Αθηνά Υγεία» παρουσιάζοντας τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται σε γονείς και παιδιά. Αναφέρθηκαν στις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται και σε παραδείγματα όπως το “Listen first” των Ηνωμένων Εθνών και το εγκεκριμένο πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση “Make the difference”.

Ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κ. Θεοχάρης ανέφερε «..το καινοτόμο Πρόγραμμα λειτουργεί από το 2014. Ωστόσο, υπήρχαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες που δεν είχαν καλυφθεί, κυρίως σε προσωπικό. Σήμερα το Πρόγραμμα είναι πιο δυνατό από ποτέ καθώς έχει ενισχυθεί με προσωπικό μέσω του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Αττική 2014-2020». Στη σημερινή ημερίδα δείχνουμε πως η θεραπευτική παρέμβαση μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με την πρόληψη, αντιμετωπίζοντας ολιστικά το πρόβλημα της εξάρτησης και ειδικά των εξαρτημένων γονέων και στηρίζοντας τα παιδιά τους..».

Αντίστοιχα η Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Αθηνά Υγεία» κα Φωτεινή Λεομπίλλα, επεσήμανε πως «όποια και αν είναι η ερώτηση, η απάντηση φαίνεται πως είναι μία. Το μαζί.»

Αμφότεροι, υποστηρίξαν την αναγκαιότητα συνεργιών και συνεργασιών μεταξύ των προγραμμάτων υπηρεσιών πρόληψης και θεραπευτικών παρεμβάσεων, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, προς όφελος των ωφελούμενων και των παιδιών τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει όταν μειώνεται η τεστοστερόνη
Πόσο πιθανό είναι να υποκαταστήσει τους γιατρούς η τεχνητή νοημοσύνη
Προκηρύχθηκε η κενή θέση διευθυντή του ECDC - Προσόντα και προθεσμία υποβολής αίτησης