Σχεδόν 5.000 μολύνσεις σε ανθρώπους από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί φέτος παγκοσμίως φέτος. Σε περισσότερες από 40 χώρες εκτός της Αφρικής, όπου η ευλογιά των πιθήκωνήταν πρακτικά άγνωστη μέχρι τον Μάιο, καταγράφηκαν 3.308 κρούσματα, σύμφωνα με χθεσινά τα στοιχεία της αμερικανικής υγειονομικής αρχής CDC που δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα χθες.

Επιπλέον, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), υπάρχουν περίπου 1.600 ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα σε οκτώ αφρικανικές χώρες, πολλές από τις οποίες γνωρίζουν για τέτοιου είδους επιδημίες εδώ και χρόνια.

Χθες άρχισε τις εργασίες της στη Γενεύη η επιτροπή έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων που συγκάλεσε ο ΠΟΥ. Οι εμπειρογνώμονες που εκπροσωπούνται εκεί θα εκτιμήσουν αν πρόκειται για "έκτακτη ανάγκη διεθνούς ενδιαφέροντος", το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού που μπορεί να επιβάλει ο ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ ακολουθεί συνήθως την σύσταση των ειδικών. Αυτό δεν θα έχει πρακτικές συνέπειες, αλλά θα πρέπει να αφυπνίσει όλες τις χώρες να είναι σε επιφυλακή για τα κρούσματα και να λάβουν τις δικές τους μέτρα προφύλαξης ώστε να περιοριστεί τυχόν εξάπλωση. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αναμένεται το νωρίτερο σήμερα.

Η προαναφερόμενη επιτροπή συνεδριάζει σε χαλαρά διαστήματα για αρκετές εβδομάδες ή μήνες, ανάλογα με τις αποφάσεις του ΠΟΥ. Της Επιτροπής προεδρεύει ο Jean-Marie Okwo-Bele από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Εκπροσωπούνται ειδικοί από την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, την Ταϊλάνδη, την Ελβετία, τη Ρωσία, το Μαρόκο και τη Νιγηρία.

Τα περισσότερα κρούσματα εκτός Αφρικής αναφέρθηκαν σε 29 χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ: Συνολικά καταγράφηκαν 2.746 κρούσματα, σύμφωνα με κοινή ανάλυση του οργανισμού υγείας της ΕΕ ECDC και του Περιφερειακού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σχεδόν όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι άνδρες. Περίπου το 44% των μολυσμένων ήταν ηλικίας  μεταξύ 31 - 40 ετών. Δεν έχουν αναφερθεί ακόμη θάνατοι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων