Πληθαίνουν οι ενστάσεις επιστημόνων στη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της CoViD σε άτομα 30 έως 59 ετών.

Μετά το σχόλιο του Ηλία Μόσιαλου, στο θέμα αναφέρθηκε την Παρασκευή ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Mιλώντας στα Παραπολιτικά, ο καθηγητής μίλησε για την αύξηση του κρουσμάτων, τονίζοντας ότι πρέπει όλοι μας να προσέξουμε προκειμένου το καλοκαίρι να μην υπάρξει η περίπτωση μέτρων απομόνωσης, ενώ για το αν εκτιμά την παραπάνω αύξηση των κρουσμάτων, ανέφερε ότι η πιθανότητα αυτή είναι μικρή.

Παράλληλα, για την τέταρτη δόση του εμβολίου, τόνισε ότι "έπρεπε να είναι πιο σαφής η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν θα πάθει κανείς κακό σε οποιαδήποτε ηλικία και αν κάνει την 4η δόση πλην όμως θα έπρεπε να είμαστε πιο σαφείς".

Ερωτηθείς πόσο ανησυχητική είναι η αύξηση των κρουσμάτων και αν χρειάζεται να επανέλθει η υποχρεωτικότητα κάποιων μέτρων, απάντησε: Είναι μικρή η πιθανότητα, ποτέ μη λες βέβαια ποτέ, να φτάσουμε σε σημεία μη διαχειρίσιμα και σε αυτό το πανδημικό κύμα έτσι ώστε να χρειαστεί να πάρουμε έκτακτα μέτρα. Νομίζω ότι πρέπει να προσέξουμε όλοι όσο μπορούμε τα ατομικά μέτρα προστασίας έτσι ώστε να βγει το καλοκαίρι χωρίς να μπουν μέτρα απομόνωσης τέτοια που θα χαλάσουν την κανονικότητα όλων μας.

Για το εάν πιστεύει ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, σημείωσε: Βέβαια, τα κρούσματα που καταγράφονται πιστεύω ότι είναι το 1/3 των πραγματικών κρουσμάτων. Πολλοί δεν το δηλώνουν, πολλοί δεν κάνουν τεστ πάρα πολύς κόσμος νοσεί αυτή τη στιγμή. Επαναμολυνεται είτε έχει νοσήσει με φυσικό τρόπο είτε έχει εμβολιαστεί, ευτυχώς η τεράστια πλειονότητα αυτών το περνάει ήπια, κάποιοι ταλαιπωρούνται μερικές μέρες με κακουχία και πυρετό και ελάχιστοι μπαίνουν στο νοσοκομείο κυρίως όσοι είναι υπερήλικες με βαριά συνοδά νοσήματα.

Αναφορικά με την σύσταση για την τέταρτη δόση εμβολιασμού, επισήμανε: Νομίζω ότι είναι λάθος να μεταθέτεις την ευθύνη μιας ιατρικής συμβουλής στο χρήστη. Νομίζω ότι έπρεπε να είναι πιο σαφής η εθνική επιτροπή εμβολιασμού, να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν θα πάθει κανείς κακό σε οποιαδήποτε ηλικία και αν κάνει την τέταρτη δόση πλην όμως θα έπρεπε να είμαστε πιο σαφείς. Εγώ νομίζω μια απόφαση ότι πάνω από τα 50 υπάρχει σύσταση να εμβολιαστούν και ίσως πάνω από τα 60 ισχυρή θα έφτανε και να αφήσουμε τους κάτω από 50 χρονών οι οποίοι κινδυνεύουν πάρα πολύ λίγο. Η ωφέλεια δηλαδή που θα έχον από τον τέταρτο εμβολιασμό ειναι οριακή συνεπώς να μην αφήναμε αυτή την οδηγία έτσι όπως δόθηκε που δεν είναι βασισμένη σε επιστημονικά ευρήματα, να μην ήμασταν τόσο ασαφείς. Νομίζω αυτό δημιουργεί μια σύγχυση στον κόσμο.

"Να ακολουθήσουμε την οδηγία του CDC πάνω από τα 50, ίσως να διατυπώσουμε ισχυρή ένδειξη πάνω από τα 60 όπως διατυπώθηκε. Πιστεύω ότι η Επιτροπή Εμβολιασμού δεν σκέφτηκε λάθος, έχει προσφέρει πολλά, αλλά σε αυτό το σημείο έχω την εντύπωση ότι έτσι όπως το διατύπωσε προκαλεί μια σύγχυση στον κόσμο που ειναι κάτω από 60 ετών", τόνισε.

Πηγές:
Παραπολιτικά

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα