Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με αφορμή ένα ακόμα τραγικό περιστατικό που συνέβη στα Ιωάννινα (26/6) με τον πνιγμό 16χρονου παιδιού στη λίμνη Πηγών Αώου, απευθύνει έκκληση για ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση των πνιγμών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο πνιγμός στη θάλασσα, αποτελεί διεθνώς την πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων και τη δεύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα για τα παιδιά. Πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι πολλά από τα θύματα πνιγμού μπορούν να επιβιώσουν και να αναρρώσουν πλήρως με την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση στα κρίσιμα πρώτα λεπτά που εκτυλίσσεται το περιστατικό. Ο Τομέας Σαμαρειτών-Δισωστών& Ναυαγοσωστών του Ε.Ε.Σ. παρέχει τις παρακάτω οδηγίες προς τους γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους στην θάλασσα.

  1. Κολυμπάτε πάντα μαζί τους.
  2. Τα μικρά παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες συσκευές επίπλευσης.
  3. Όχι κολύμπι σε βαθιά νερά.
  4. Όχι  βουτιές.
  5. Όχι κολύμπι εάν δεν περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες από το γεύμα.
  6. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μάθουν κολύμπι όσο το δυνατόν νωρίτερα.
  7. Μη μπαίνετε στην θάλασσα αν υπάρχουν μεγάλα κύματα ή ρεύματα.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ως το μοναδικό πλήρες μέλος της Διεθνούς Ναυαγοσωστικής Ομοσπονδίας (I.L.S.F.) στην Ελλάδα, πραγματοποίησε το διήμερο 4 και 5 Ιουνίου 2022, στην παραλία Αρτέμιδας, δράση προαγωγής της ασφάλειας στο νερό και της έγκαιρης αντίδρασης σε περιπτώσεις πνιγμών ή τραυματισμών. Οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν από τον Ε.Ε.Σ. καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη ενημέρωση του κοινού. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδέες για κέτο πρωινό
AstraZeneca: Με ισχυρό αποτύπωμα και στην Ελλάδα
Καπνός τσιγάρου και ακτίνες UV ''καταστροφικός'' συνδυασμός για το δέρμα [μελέτη]