Η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε μια αναθεώρηση δεδομένων για να επεκτείνει τη χρήση του εμβολίου κατά της ευλογιάς Imvanex, ώστε να συμπεριλάβει την προστασία των ανθρώπων από τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το Imvanex είναι επί του παρόντος εγκεκριμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την πρόληψη της ευλογιάς σε ενηλίκους. Περιέχει μια ζωντανή τροποποιημένη μορφή του ιού της δαμαλίτιδας που ονομάζεται "vaccinia Ankara", που σχετίζεται με τον ιό της ευλογιάς. Θεωρείται πιθανό εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, λόγω της ομοιότητας μεταξύ του ιού της ευλογιάς των πιθήκων και του ιού της ευλογιάς.

Η απόφαση για την έναρξη αυτής της ανασκόπησης βασίζεται σε αποτελέσματα εργαστηριακών μελετών (μη κλινικά δεδομένα) που υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο ενεργοποιεί την παραγωγή αντισωμάτων που στοχεύουν τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων και μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τη νόσο.

Οι προμήθειες του Imvanex είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το εμβόλιο διατίθεται στην αγορά ως Jynneos στις ΗΠΑ, όπου είναι εγκεκριμένο για την πρόληψη, τόσο της ευλογιάς των πιθήκων, όσο και της ευλογιάς.

Συμβουλές

Λαμβάνοντας υπόψη την περιορισμένη διαθεσιμότητα του Imvanex, η Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης (ETF) του EMA συνέστησε ότι το Jynneos μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή προστασίας από τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ειδική ομάδα έδωσε αυτή τη συμβουλή για να υποστηρίξει τις εθνικές αρχές που ενδέχεται να αποφασίσουν, ως προσωρινό μέτρο, να εισάγουν το Jynneos από τις ΗΠΑ ενόψει των αυξανόμενων ποσοστών μόλυνσης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ETF σημείωσε το συμπέρασμα της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ότι η αποτελεσματικότητα του Jynneos στην πρόληψη της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να συναχθεί από τις αποκρίσεις αντισωμάτων κατά του ιού της δαμαλίτιδας σε κλινικές μελέτες.

Επιπλέον, μελέτες σε ζώα, συμπεριλαμβανομένων των πρωτευόντων, έδειξαν ότι το εμβόλιο προστάτευε τα ζώα που είχαν εκτεθεί στον ιό της ευλογιάς και ενίσχυσε την προϋπάρχουσα ανοσία που προκλήθηκε από προηγούμενες γενιές εμβολίων κατά της ευλογιάς.

Οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του Jynneos είναι πόνος, ερυθρότητα, οίδημα, κνησμός και σκλήρυνση στο σημείο της ένεσης, μυϊκός πόνος, πονοκέφαλος και κόπωση. 

Το εμβόλιο

Το Jynneos / Imvanex προετοιμάζει το σώμα για να αμυνθεί έναντι της μόλυνσης από ευλογιά και ευλογιά των πιθήκων. Περιέχει μια τροποποιημένη μορφή του ιού της δαμαλίτιδας που ονομάζεται vaccinia Ankara, ένας ιός που σχετίζεται στενά με τον ιό της ευλογιάς της ευλογιάς και τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά δεν προκαλεί ασθένεια στον άνθρωπο και δεν μπορεί να αναπαραχθεί (αναπαραχθεί) στα ανθρώπινα κύτταρα.

Λόγω της ομοιότητας μεταξύ του ιού της ευλογιάς και του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, τα αντισώματα που παράγονται εναντίον του αναμένεται επίσης να προστατεύουν από την ευλογιά των πιθήκων.

Όταν σε ένα άτομο χορηγείται το εμβόλιο, το ανοσοποιητικό αναγνωρίζει τον ιό στο εμβόλιο ως "ξένο" και παράγει αντισώματα εναντίον του. Όταν το άτομο έρθει ξανά σε επαφή με αυτόν ή παρόμοιους ιούς, αυτά τα αντισώματα μαζί με άλλα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος θα είναι σε θέση να σκοτώσουν τους ιούς και να βοηθήσουν στην προστασία από ασθένειες.

Πηγές:
ΕΜΑ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους