Σε λιγότερα από 90 δευτερόλεπτα, ένας άντρας με πολύ περιορισμένη κινητικότητα στο άνω μέρος του σώματος, που δεν μπορούσε να κινήσει τα δάχτυλά του για 30 χρόνια, κατάφερε να φάει μόνος του γλυκό, χρησιμοποιώντας το μυαλό του και έξυπνους ρομποτικούς βραχίονες.

Δυο ρομποτικοί βραχίονες-ένα πιρούνι στο ένα χέρι και ένα μαχαίρι στο άλλο-  συνοδεύουν έναν καθιστό άντρα σε τραπέζι, ο οποίος έχει ένα κομμάτι κέικ μπροστά του.

Φωνή σε υπολογιστή ανακοινώνει κάθε πράξη. ‘’Κίνηση πηρουνιού στην τροφή και απόσυρση μαχαιριού’’.

Ο άντρας, μερικώς παράλυτος, κάνει ανεπάισθητες κινήσεις με το δεξί και αριστερό άκρο σε ορισμένες εντολές όπως ‘’επίλεξε το μέρος κοπής’’ και η μηχανή κόβει κομμάτι σε μέγεθος μπουκιάς.  Στη συνέχεια λέει ‘’ κίνηση τροφής στο στόμα’’ και άλλη κίνηση που ευθυγραμμίζει το πιρούνι με το στόμα.

Ερευνητές του Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL), και του Department of Physical Medicine and Rehabilitation (PMR) στο Frontiers in Neurorobotics περιγράφουν το παραπάνω πείραμα, με σύστημα διάδρασης εγκεφάλου-υπολογιστή  και δυο προσθετικά άκρα.  Στο πείραμα, σήματα μυικής κίνησης από τον εγκέφαλο βοήθησαν να ελεγχθούν τα ρομποτικά προσθετικά.

Η μελέτη περιγράφει καινοτόμο μοντέλο κοινού ελέγχου που επιτρέπει στον άνθρωπο να μανουβράρει 2 ρομποτικά προσθετικά με ελάχιτη πνευματική συνεισφορά.

Αν και τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά, οι ερευνητές είναι ενθουσιασμένοι με την προοπτική να δώσουν σε χρήστες με περιορισμένες δυνατότητες αληθινή αίσθηση ελέγχου.

Στη μελέτη, φάνηκε ο συνδυασμός ρομποτικής αυτονομίας με περιορισμένη συμμετοχή από άνθρωπο, με το μηχάνημα να κάνει την περισσότερη δουλειά, επιτρέποντας στον χρήστη να ρυθμίσει τη ρομποτική συμπεριφορά ανάλογα με τις προτιμήσει ς του, δήλωσε ο Dr. David Handelman

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα