Στέλεχος του βακτηρίου MRSA εμφανίστηκε σε χοίρους και είναι πολύ ανθεκτικό στα αντιβιοτικά και αυξανόμενη αιτία για λοιμώξεις σε ανθρώπους.

Ερευνητές του University of Cambridge, δήλωσαν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του MRSA, έχει εμφανιστεί σε εκτρεφόμενα ζώα τα 50 προηγούμενα χρόνια, πιθανόν λόγω της χρήσης αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία. Δήλωσαν ότι αποτελεί πιθανή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Το στέλεχος CC398 είναι κυρίαρχο είδος MRSA σε χοίρους και άλλα εκτρεφόμενα ζώα στην Ευρώπη και αυξανόμενη αιτία λοιμώξεων MRSA στους ανθρώπους. Συνδέεται με λοιμώξεις σε ανθρώπους που έχουν και δεν έχουν άμεση επαφή με ζώα.

Aν και η χρήση αντιβιοτικών στην ευρωπαϊκή κτηνοτροφία είναι χαμηλότερη σε σχέση με το παρελθόν, οι μειώσεις στη χρήση είναι πιθανό να έχουν περιορισμένη επίδραση καθώς το στέλεχος είναι τόσο σταθερό.

Τρια κινητά γενετικά στοιχεία στο γονιδίωμα του MRSA είναι υπεύθυνα για την ικανότητά του να μολύνει ανθρώπους.

Οι ερευνητές προχώρησαν σε ανασύσταση της εξελικτικής ιστορίας 2 γενετικών στοιχείων Τn916 και SCCmec. Αυτά δίνουν αντίσταση στα αντιβιοτικά στον MRSA. Έχουν παραμείνει σταθερά στους χοίρους για δεκαετίες και παραμένουν, όταν μεταπηδούν στους ανθρώπους

Τρίτο κινητό γενετικό στοιχείο, το φSa3, που επιτρέπει στο στέλεχος CC398 να διαφεύγει του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου φάνηκε να έχει συχνά εξαφανιστεί και επανεμφανιστεί με το πέρασμα του χρόνου σε ανθρώπους και σε ζώα. Αυτό υποδεικνύει ότι το CC398 μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα σε ανθρώπινους ξενιστές.

Η ερευνήτρια Weinert δήλωσε ότι περιστατικά MRSA στους ανθρώπους που συνδέονται με εκτρεφόμενα ζώα είναι μικρό κλάσμα των περιστατικών  MRSA στον άνθρωπο, αλλά το γεγονός ότι αυξάνονται είναι ανησυχητικό.

Ο ΠΟΥ θεωρεί τον MRSA μια από τις μεγαλύτερες απειλές στην υγεία του ανθρώπου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο eLife.

Πηγές:
eLife.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
FAMAR: Νέες Επενδύσεις στο Κέντρο Διανομής στη Θήβα
Τι παραλήρημα ασθενών μετά από έμφραγμα επιδεινώνει την έκβασή τους
Nέος Κώδικας Φαρμακευτικής Δεοντολογίας