Οι ανισότητες στον τομέα της υγείας που περιορίζουν την πρόσβαση των υποεξυπηρετούμενων σε προσιτή, υψηλής ποιότητας περίθαλψη αντιστοιχούν σε περίπου 320 δισ. δολ σε ετήσια δαπάνη υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με ανάλυση της Deloitte.

Εάν δεν αντιμετωπιστούν, οι ανισότητες στον τομέα της υγείας θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε πάνω από 1 τρισ. δολ. σε ετήσιες δαπάνες έως το 2040, σηματοδοτώντας μια μη βιώσιμη κρίση για τον κλάδο.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα που βασίζεται στην έρευνα της Deloitte, oι ανισότητες στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ περιορίζουν την πρόσβαση των υποεξυπηρετούμενων σε προσιτή, υψηλής ποιότητας περίθαλψη, δημιουργούν κόστος που μπορεί να αποφευχθεί και οδηγεί σε οικονομικές σπατάλες που καλύπτουν την κοινωνία και επηρεάζουν την υγεία και την ευημερία κάθε ατόμου.

Τα έγχρωμα άτομα, καθώς και άλλες υποεξυπηρετούμενες ομάδες βιώνουν υψηλότερα ποσοστά ασθενειών και θανάτων. Από το 2018, το προσδόκιμο ζωής στους έγχρωμους ήταν τέσσερα χρόνια χαμηλότερο από ό,τι στους λευκούς και τα άτομα με χαμηλό εισόδημα ανέφεραν χειρότερη κατάσταση υγείας από τα άτομα υψηλότερου εισοδήματος, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Για να κατανοήσει καλύτερα το ζήτημα των ανισοτήτων, η ομάδα της Deloitte ανέπτυξε ένα μοντέλο για να αναλύσει τη σχέση μεταξύ των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και των ανισοτήτων για την υγειονομική περίθαλψη που σχετίζονται με τη φυλή, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το φύλο. Στη συνέχεια, η ομάδα ανέλυσε αρκετές ασθένειες υψηλού κόστους, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη, του άσθματος και των καρδιαγγειακών παθήσεων, προσδιόρισε το ποσοστό των δαπανών που θα μπορούσε να αποδοθεί στις ανισότητες στην υγεία και οδήγησε τις δαπάνες στο 2040.

Η προβλεπόμενη αύξηση των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη θα μπορούσε να κοστίσει στον μέσο Αμερικανό επιπλέον 3.000 δολάρια ετησίως, από το σημερινό κόστος των 1.000 δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με την ανάλυση της Deloitte. 

Νέα επιχειρηματικά μοντέλα, τεχνολογικές ανακαλύψεις, παροχή στους καταναλωτές εξατομικευμένων δεδομένων και κανονισμών που ενθαρρύνουν την αλλαγή θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επιβράδυνση των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη έως το 2040, σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte.

«Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας μπορεί να βοηθήσει τους ηγέτες των επιχειρήσεων, τα διοικητικά συμβούλια και τις εταιρείες να βελτιώσουν τα αποτελέσματα για την υγεία και να μειώσουν τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης αφαιρώντας προκαταλήψεις και αναποτελεσματικότητα στη φροντίδα και επιτρέποντας στα δεδομένα και την τεχνολογία να βοηθήσουν στην παρακολούθηση, τη διάγνωση και την παροχή φροντίδας.», αναφέρει η Deloitte στην ανάλυσή της.

Εκτός από τις αυξημένες δαπάνες στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και τα αρνητικά αποτελέσματα των ασθενών, οι ανισότητες υγείας μπορεί να κοστίσουν στην οικονομία περίπου 42 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλεια παραγωγικότητας ετησίως, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται πρόσθετες οικονομικές απώλειες λόγω πρόωρων θανάτων, σύμφωνα με έκθεση του WK Kellogg Foundation.

Η ανάλυση της Deloitte συνιστά στους ενδιαφερόμενους φορείς να αυξήσουν την εστίασή τους στην ισότητα στην υγεία, να δημιουργήσουν διατομεακές συνεργασίες, να καθορίσουν και να παρακολουθήσουν την πρόοδο στην αντιμετώπιση της ισότητας υγείας, να αντιμετωπίσουν τους φραγμούς σε ατομικό και κοινοτικό επίπεδο και τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας και να δημιουργήσουν εμπιστοσύνη σε όλο το σύστημα.        

Πηγές:
.fiercehealthcare.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου