Η πρόσφατη ακύρωση μεταμόσχευσης ήπατος σε ασθενή στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου, ήταν η κορυφή του παγόβουνου ενός ιδιαίτερα οξυμένου προβλήματος που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, με 12 χειρουργικές κλινικές, υπηρετούν σήμερα μόνο 8 αναισθησιολόγοι, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 27 και σύμφωνα με τους γιατρούς απαιτούνται 40 για την εύρυθμη λειτουργία του.

Εδώ και μερικές μέρες, το αποψιλωμένο Τμήμα Αναισθησιολογίας είναι και ακέφαλο, καθώς ο διευθυντής του, Κώστας Κατσανούλας, υπέβαλλε την παραίτησή του και αποχώρησε από το νοσοκομείο. Ως το τέλος του χρόνου, μάλιστα, ο αριθμός των αναισθησιολόγων θα μειωθεί περαιτέρω, καθώς θα υπάρξει τουλάχιστον μία συνταξιοδότηση.

"Κάποιος που έχει την στοιχειώδη ευθιξία και θέλει να κάνει τη δουλειά του με αξιοπρέπεια, δεν έχει πολλά περιθώρια με αυτή την κατάσταση. Κι εγώ το ίδιο θα έκανα στη θέση του", λέει στο iatronet.gr σχολιάζοντας την παραίτηση του συναδέλφου του ο διευθυντής της Δ' Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου, καθηγητής Παθολογίας στο ΑΠΘ, Αλέξανδρος - Αναστάσιος Γαρύφαλλος (φωτογραφία).

Ο ίδιος περιγράφει με δραματικούς τόνους την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση ή αναβολή χειρουργείων, μεταμοσχεύσεων και άλλων ιατρικών πράξεων, ενώ ζητά να δοθούν άμεσες λύσεις, προκειμένου να αποτραπούν λουκέτα. "Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τον επόμενο μήνα το Ιπποκράτειο πρέπει να κλείσει. Θα δουλεύει μόνο με τις παθολογικές; Με ποιους αναισθησιολόγους θα δουλέψει;", διερωτάται, και εξηγεί πως πρόκειται για μια ειδικότητα συνδετική πολλών άλλων και κομβική για όλη τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Λείπουν 150 με 200 παθολογικά κρεβάτια στη Θεσσαλονίκη

Η τραγική έλλειψη αναισθησιολόγων έχει ως αποτέλεσμα ένα ντόμινο προβλημάτων που επηρεάζουν το σύνολο της λειτουργίας του νοσοκομείου. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, τακτικά χειρουργεία ουσιαστικά δεν γίνονται, καθώς έχουν 2 ως 3 χρόνια αναμονής, ενώ ακόμα και έκτακτες καταστάσεις παραπέμπονται στις καλένδες. "Συνέβη να μπει σε τακτικό χειρουργείο βιοψία λεμφαδένα που έπρεπε να έχει γίνει χθες. Είναι δυνατό να έχεις πιθανότητα καρκίνου και να σου λένε πρέπει να κάνεις βιοψία μετά από δύο χρόνια και βάλε; Είναι σαν να σε κοροϊδεύουν".

Η συγκυρία βρίσκει το νοσοκομείο σε μια περίοδο που εκτός από την έξαρση εισαγωγών ασθενών με λοίμωξη COVID έχει να εξυπηρετήσει και ένα κύμα μη COVID περιστατικών, τα οποία είχαν παραμεληθεί σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας.

"Έχω μια κλινική με 40 κρεβάτια και σε μια εφημερία φτάσαμε να έχουμε ανάγκες για 100. Πώς θα το διαχειριστούμε; Βάζουμε στην Οφθαλμολογική και σε 5 - 6 άλλες κλινικές, με ό,τι σημαίνει αυτό από πλευράς επίβλεψης. Όπου βρούμε βάζουμε ασθενείς", αναφέρει και προσθέτει: "Από τη Θεσσαλονίκη λείπουν 150 με 200 παθολογικά κρεβάτια, είτε το θέλουμε είτε όχι. Αυτά πρέπει να τα βρούμε".

"Δεν υπάρχουν ιεραπόστολοι"

Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως κάνει ό,τι μπορεί για την κάλυψη των θέσεων, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους αναισθησιολόγους, όπως συνέβη με την προκήρυξη 4 θέσεων για το Ιπποκράτειο.

"Με 1.300 ευρώ θα πάει να δουλέψει κάποιος με αυτές τις συνθήκες στο Ιπποκράτειο, όταν αυτά τα λεφτά μπορεί να τα βγάλει στον ιδιωτικό τομέα μέσα σε δύο με τρεις ημέρες; Θα πρέπει να είναι τρελός. Εκτός αν ζητάμε ήρωες ή ιεραπόστολους, αλλά τέτοιοι δεν υπάρχουν σήμερα", αντιτείνει ο κ. Γαρύφαλλος και ζητά να δοθούν γενναία κίνητρα ή να γίνει επιστράτευση, καθώς η κατάσταση απαιτεί επείγουσες λύσεις σήμερα.

Νοσοκομειακοί γιατροί: Δίνονται αντικίνητρα

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), σε μια μακροσκελή ανακοίνωση υπό τον τίτλο "κατά συρροήν εγκλήματα λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων", κάνει αναφορά σε τρία πρόσφατα περιστατικά: α) ασθενής με πιθανό λέμφωμα παραπέμπεται σε άλλο νοσοκομείο για βιοψία, β) ακυρώνεται μεταμόσχευση ήπατος, γ) χρόνιος νεφροπαθής βρίσκεται στην αναμονή για μεταμόσχευση από ζώντα δότη εδώ και 2 μήνες.

"Δεν πρόκειται για κάτι έκτακτο ή συγκυριακό, αλλά για το επισφράγισμα όλης της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων", λέει στο iatronet.gr ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος (φωτογραφία).

Απαντώντας στο επιχείρημα του υπουργείου για τους άγονους διαγωνισμούς κάνει λόγο για αντικίνητρα που αποθαρρύνουν νέους γιατρούς να μπουν στο σύστημα. "Όταν για 20 κενά αναισθησιολόγων προκηρύσσονται μόνο 4 θέσεις, ξέρει ο συνάδελφος που θα κληθεί να κάνει τα χαρτιά του ότι έχει στο τσεπάκι 15 με 18 εφημερίες για να καλυφθούν οι ανάγκες. Ξέρει ότι πάλι θα ήταν λιγότεροι από τους μισούς όσων θα έπρεπε να είναι", υπογραμμίζει. Επιπλέον αντικίνητρα είναι οι συνεχείς μετακινήσεις γιατρών για την κάλυψη αναγκών νοσοκομείων σε άλλους νομούς, η παγίωση των αποδοχών σε χαμηλά επίπεδα, αλλά και οι απλήρωτες πρόσθετες εφημερίες για περισσότερους από έξι μήνες.

"Ανθρώπινα, ας σκεφτεί κάποιος τι θα απαντούσε αν καλούταν να καλύψει μια θέση στην οποία θα πρέπει να δουλεύει 70 με 80 ώρες την εβδομάδα, ορισμένες από αυτές απλήρωτες επί μήνες, και ότι δεν θα ξέρει αν αύριο θα δουλεύει σε αυτό το νοσοκομείο ή σε άλλο 300 χιλιόμετρα μακριά", καταλήγει.

"Το λιγότερο που μπορώ να πω είναι η λέξη κρίμα", λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος των Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο, Γιώργος Δόντσιος (φωτογραφία) και προσθέτει: "Κάθε μέρα, γίνονται 10 - 15 χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα που θα μπορούσαν να γίνουν εδώ. Και τα πληρώνει το κράτος, ενώ με τα ίδια χρήματα θα πλήρωναν τα μισθολόγια. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Οι άνθρωποι πραγματικά υπερβάλλουν εαυτούς. Ας γίνει επίταξη για ένα διάστημα".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις