Η δεύτερη δόση που απαιτείται για τη βασική ανοσοποίηση θα μπορούσε να χορηγηθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία, όταν είναι διαθέσιμο σε επάρκεια εμβόλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της μόνιμης επιτροπής εμβολιασμών STIKO την Πέμπτη. Μέχρι στιγμής (από τις 21 Ιουλίου), έχουν διαβιβαστεί από τα 16 γερμανικά κρατίδια στο Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) 2.191 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο εμβολιασμός για την προστασία από τη μόλυνση συνιστάται ιδίως για τους άνδρες που συνευρίσκονται ερωτικά με άνδρες και αλλάζουν συχνά συντρόφους.

Η SΤΙΚΟ συνιστά επίσης τον εμβολιασμό για άτομα που είχαν στενή επαφή με μολυσμένα άτομα και για το προσωπικό ειδικών εργαστηρίων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του RKI, περίπου 130.000 άτομα στη Γερμανία είναι επιλέξιμα για εμβολιασμό. Επί του παρόντος, μόνο 40.000 δόσεις του εμβολίου είναι διαθέσιμες στη Γερμανία. Για το 3ο τρίμηνο του έτους έχει ανακοινωθεί η παράδοση 200.000 ακόμη δόσεων του εμβολίου.

Σύμφωνα με μελέτες, η πρώτη δόση εμβολιασμού παρέχει ήδη βασική προστασία κατά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, ανέφερε η Επιτροπή Εμβολιασμών. Η δεύτερη δόση, η οποία πρέπει να χορηγείται σε διαστήματα τουλάχιστον 28 ημερών, χρησιμεύει κυρίως για την παράταση της προστασίας από τον εμβολιασμό. Η σύσταση για αναβολή του δεύτερου εμβολιασμού αφορά τόσο τον προληπτικό εμβολιασμό όσο και τα άτομα που έχουν ήδη έρθει σε επαφή με το παθογόνο.

Το εμβόλιο Imvanex® της δανικής εταιρείας Bavarian Nordic έχει ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ με την ονομασία Jynneus® και στον Καναδά ως Imvamune® για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων- ενώ στην ΕΕ μέχρι στιγμής μόνο για την ανοσοποίηση κατά της συμβατικής (ανθρώπινης) ευλογιάς.

Ωστόσο, η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξέδωσε σήμερα Παρασκευή σύσταση για την επέκταση της άδειας κυκλοφορίας ώστε να συμπεριλάβει την ευλογιά των πιθήκων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα