Ακόμη δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό να σταματήσει η τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων. Ένας λόγος, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη διεθνή σειρά περιστατικών που έχει δημοσιευτεί μέχρι σήμερα στο "New England Journal of Medicine, θα μπορούσε να είναι τα πολλαπλά συμπτώματα που καθιστούν δύσκολη τη διάκριση από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Άλλες περιπτώσεις είχαν αρχικά αγνοηθεί επειδή οι ασθενείς είχαν λίγες βλάβες.

Μέχρι τις 21 Ιουλίου, είχαν καταγραφεί συνολικά 15.848 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 72 χώρες, εκ των οποίων (μέχρι τις 19 Ιουλίου) 10.604 από την Ευρώπη (2.033 από τη Γερμανία). Η επιδημία δεν φαίνεται να έχει τέλος, αν και ο εμβολιασμός της κύριας ομάδας κινδύνου των ανδρών που συνευρίσκονται ερωτικά με άνδρες έχει αρχίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τη Νέα Υόρκη.

Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι πλέον μια "αφρικανική ασθένεια" με βάση αυτούς τους αριθμούς. Θα ήταν επίσης λάθος να θεωρηθεί "ασθένεια των ομοφυλοφίλων", σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Chloe Orkin του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου.

Μεταξύ των 528 επιβεβαιωμένων λοιμώξεων που συνέλεξε η ομάδα από 43 κέντρα σε 16 χώρες, υπήρχαν επίσης 9 ετεροφυλόφιλοι άνδρες.

Η κυκλοφορούσα δυτικοαφρικανική παραλλαγή της ευλογιάς των πιθήκων είναι συνήθως ήπια. Δεν έχουν σημειωθεί θάνατοι στην μελέτη κοόρτης. Ωστόσο, σοβαρές επιπλοκές εμφανίστηκαν σε 3 ασθενείς: 1 ασθενής υπέστη επιγλωττίτιδα και 2 ασθενείς μυοκαρδίτιδα.

Ο ασθενής με επιγλωττίτιδα υποβλήθηκε σε θεραπεία με το αντιιικό φάρμακο Tecovirimat και ανάρρωσε πλήρως. Οι δύο περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας αυτοπεριορίστηκαν. Οι ασθενείς ανάρρωσαν εντός μιας εβδομάδας χωρίς αντιική θεραπεία.

Είναι άγνωστο αν τα αντιιικά φάρμακα είναι αποτελεσματικά. Συνολικά, το 5% των ασθενών υποβλήθηκε σε θεραπεία. Το Cidofovir (τοπικά ή ενδοφλέβια) ή το Tecovirimat ήταν αυτά που χρησιμοποιήθηκαν συχνότερα. Ένας ασθενής έλαβε ανοσοσφαιρίνες εμβολίου.

Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν νέοι. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 39 έτη. Ωστόσο, συνολικά 56 άτομα ήταν άνω των 50 ετών, ο μεγαλύτερος 62. Ορισμένοι από αυτούς μπορεί να είχαν εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς στην παιδική ηλικία. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους