Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), ο πνιγμός είναι η τρίτη κύρια αιτία όλων των θανατηφόρων τραυματισμών παγκοσμίως. Περισσότεροι από 236.000 άνθρωποι πεθαίνουν με αυτόν τον τρόπο κάθε χρόνο, ανέφερε χθες ο οργανισμός του ΟΗΕ στη Γενεύη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των πνιγμών.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, ο θάνατος στο νερό είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Τα μεμονωμένα άτομα, οι Οργανισμοί και οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να μειώσουν τους θανάτους με δοκιμασμένες στρατηγικές.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο θάνατος στο νερό είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Περισσότερο από το 90% όλων των περιστατικών πνιγμού συμβαίνουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα - συχνά κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων όπως το μπάνιο, η συλλογή νερού, η βαρκάδα ή το ψάρεμα.

Πολλά περιστατικά οφείλονται επίσης σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι βροχές των μουσώνων, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. "Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους μπορούν να προληφθούν με αποδεδειγμένα και οικονομικά αποδοτικά μέτρα", δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Αυτές περιλαμβάνουν φυσικά εμπόδια κατά της πτώσης στο νερό, εκπαίδευση σε τεχνικές διάσωσης, μαθήματα κολύμβησης και ημερήσια φροντίδα για παιδιά, κανονισμούς ασφαλείας στις θαλάσσιες μεταφορές και διαχείριση κινδύνων πλημμύρας.

Ο Π.Ο.Υ προέτρεψε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να παρακολουθήσουν μαθήματα κολύμβησης και να μεταδώσουν συμβουλές ασφαλείας σε συγγενείς και φίλους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο