Όσο μεγαλώνουμε, πολλές τροφές που καταναλώναμε παλιότερα με άνεση, μπορεί πλέον να μας αναστατώσουν ή να μην χωνεύονται τόσο εύκολα. Είναι σημαντικό να ξέρουμε ποιες είναι αυτές οι τροφές και τι προβλήματα θα μπορούσαν να μας δημιουργήσουν.

Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ είναι ένα πολύ υγιεινό εσπεριδοειδές, αλλά αν παίρνετε φάρμακα για υπέρταση, άγχος ή αϋπνία, μπορεί να αλληλεπιδράσει μαζί τους και να έχει παρενέργειες. Αν λαμβάνετε τέτοια φάρμακα, μιλήστε με τον γιατρό σας για να το κατά πόσο είναι ασφαλές να καταναλώνετε γκρέιπφρουτ.

Ωμά λαχανικά

Είναι γεμάτα φυτικές ίνες, αλλά αν με το πέρασμα του χρόνου τα δόντια σας έχουν γίνει ευαίσθητα ή έχουν χαλάσει, τότε ίσως πρέπει να τα μαγειρέψετε πρώτα, για να είστε 100% σίγουροι ότι δεν θα συμβεί κάτι κακό.

 Φασόλια

Πολλοί ηλικιωμένοι αποφεύγουν τα φασόλια λόγω των αερίων και του στομαχόπονου που μπορεί να προκαλέσουν. Από την άλλη, ξέρουμε πως τα φασόλια είναι εξαιρετικά πλούσια τροφή, συνεπώς είναι καλή ιδέα να δοκιμάσετε να τα εισάγετε ξανά στην διατροφή σας σε μικρές δόσεις, μέχρι να συνηθίσει το στομάχι σας. Το ίδιο ακριβώς ισχύει αν για παρόμοιους λόγους αποφεύγετε τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο).

 Αλκοόλ

Το αλκοόλ δυσχεραίνει τον ύπνο, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και στους ασθενείς με διαβήτη μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία. Όπως γνωρίζουμε, επίσης, πάρα πολλά φάρμακα αντιδρούν στο αλκοόλ και μειώνεται η χρηστικότητά τους, ή και μπορούν να γίνουν επικίνδυνα.

Γαλακτοκομικά

Σε πολλούς ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου εμφανίζονται προβλήματα στον μεταβολισμό της λακτόζης. Από την άλλη μεριά, τα γαλακτοκομικά - με μέτρο πάντα - είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης. Συνεπώς προσπαθήστε να ελέγξετε τις αντιδράσεις του οργανισμού σας με μικρότητες ποσότητες, και δείτε αν μέχρι κάποιο σημείο μπορείτε να τα καταναλώνετε χωρίς ενόχληση στο έντερο ή στο στομάχι.

 Καφεΐνη

Δεν είναι πρόβλημα για όλους - εκτός κι αν πίνετε υπερβολικά πολλούς καφέδες μέσα στην ημέρα - αλλά για κάποιους ανθρώπους η καφεΐνη σημαίνει ένταση, νεύρα και στρες. Αν είστε από αυτούς τους ανθρώπους, δοκιμάστε μια κούπα τσάι από βότανα το πρωί, ή ντεκαφεϊνέ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας