Επιστολή με αποδέκτη τον υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη προώθησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Νεφροπαθών που τιτλοφορείται "Περί ερμηνείας της σιωπής και άλλων οψιφανών διοικητικών εθίμων.." και πίσω από αυτά τα λόγια ουσιαστικά εκφράζεται η δυσαρέσκεια από την πρόσφατη εξέλιξη με την αναστολή λειτουργίας του φαρμακείου στη Καλαμάτα. 

Όπως αναφέρεται στην επιστολή "Ο αγώνας για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ μετράει χρόνια πολλά. Το αποδεικνύει περίτρανα η υπαριθμ. 514/2012 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δέχθηκε ότι: “η χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία του οργανισμού, εξασφαλίζει τη δυνατότητα συνεχούς καλύψεως των ασφαλισμένων, ιδίως σε φάρμακα υψηλού κόστους και ειδικών θεραπειών, όπως φάρμακα για καρκινοπαθείς, για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, με σκλήρυνση κατά πλάκας, με ηπατίτιδα κλπ., η στέρηση των οποίων, ιδίως σε περιπτώσεις διακοπής της πιστώσεως προς τους ασφαλισμένους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών”.

Έχουν δοθεί πολλές μάχες για να διασφαλισθεί το δικαίωμα των χρονίως πασχόντων να λαμβάνουν έγκαιρα και χωρίς συμμετοχή τα φάρμακα υψηλού κόστους, που είναι αναγκαία για την επιβίωσή τους. Η δυνατότητα του ΙΚΑ και εν συνεχεία του ΕΟΠΥΥ να ιδρύει δικά του φαρμακεία από τα οποία μπορούν να παρέχονται φάρμακα υψηλού κόστους ή φάρμακα των οποίων η χορήγηση μέσω νοσοκομείων ή φαρμακείων δεν μπορεί να υλοποιηθεί, λοιπά δόκιμα θεραπευτικά μέσα και ουσίες προς διάγνωση των νόσων αποκλειστικά στους ασφαλισμένους του, προβλέφθηκε το πρώτον το 1962, με τον Κανονισμό Φαρμακευτικής Περίθαλψης του ΙΚΑ (υπουρ. απόφαση υπ’ αριθμ. 83995/Ι.980/1962, ΦΕΚ τ. Β΄, αρ.14) και εν συνεχεία η διατύπωση αυτή επαναλαμβάνονταν σε κάθε κανονιστικό κείμενο που αφορούσε τα φαρμακεία του ΙΚΑ και νυν ΕΟΠΥΥ. Παραδόξως, για πρώτη φορά το σχέδιο Οργανισμού του ΕΟΠΥΥ σιώπησε εκκωφαντικά για το θέμα αυτό κι έτσι η δυνατότητα ίδρυσης νέων
φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ αδρανοποιείται."

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει η επιστολή:

"Κύριε Υπουργέ,

Παρά τις υποσχέσεις που δώσατε και στην ΕΣΑμεΑ και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών και στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών, ότι δεν θα αλλάξει το καθεστώς των φαρμακείων στον ΕΟΠΥΥ, δυστυχώς καλείσθε, κατά την δεδομένη χρονική συγκυρία, να εγκρίνετε το σχέδιο Οργανισμού του ΕΟΠΥΥ, αθετώντας την υπόσχεσή σας, κατά το μέρος που σε αυτό ουδέν περιλαμβάνεται σχετικά με τη δυνατότητα του Φορέα να ιδρύει νέα φαρμακεία.

Και άλλοτε είχαν γίνει προσπάθειες από τους ίδιους «κύκλους» που πολύ καλά γνωρίζετε, όμως ο τότε Υπουργός, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, όχι μόνο διέψευσε τις φήμες, αλλά υπέγραψε και δημοσίευσε Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, διαβεβαιώνοντας ρητώς ότι: όχι μόνο δεν θα κλείσουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά θα ενισχυθούν γιατί είναι προς συμφέρον και του κράτους και των ασφαλισμένων. Εσείς, παρά τις υποσχέσεις σας, δεν παίρνετε θέση. Τι να πω; Θα πρέπει επιτέλους να πάρετε επάνω σας την υπόθεση και να απαντήσετε στο ερώτημα: «έχει το δικαίωμα ίδρυσης νέων φαρμακείων ο ΕΟΠΥΥ; Και αν ναι, γιατί δεν αναφέρεται στον Οργανισμό;». Αν πάλι δεν έχει το δικαίωμα, τι θα γίνουν τόσοι Νομοί που δεν έχουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπως η Μεσσηνία, οι Κυκλάδες, η Δράμα, η Λακωνία, η Ημαθία, η Καρδίτσα, η Ξάνθη, η Κοζάνη, η Άρτα κ.α.; Εκτός και αν υλοποιείται  το μακροχρόνια εξυφαινόμενο σχέδιο κάποιων, σιγά σιγά να υπολειτουργούν και αυτά  τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που υπάρχουν, μέχρι να κλείσουν με τις γνωστές συνέπειες, μεταξύ αυτών και τις υπέρμετρες παράλληλες εξαγωγές (πολλά δις κύριε Υπουργέ), με αποτέλεσμα την αδυναμία πρόσβασης των ασθενών στη θεραπεία τους, λόγω των ελλείψεων. 

"Κύριε Υπουργέ σε μία περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνει το πεδίο  αρμοδιότητας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου με τον ΕΚ 123/2022, με στόχο την αντιμετώπιση των ελλείψεων στα φάρμακα στα Κράτη Μέλη και τον εξορθολογισμό των παράλληλων εξαγωγών, πως είναι δυνατόν να αδρανοποιείται η δυνατότητα του Κράτους να διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα και αποτελεσματικά φάρμακα;

"Κύριε Υπουργέ, η Ελληνική Δικαιοσύνη, ήδη από το 2012, μετά από προσφυγή των φαρμακοποιών, έλαβε θέση και έκρινε ότι τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και ότι η λειτουργία τους συνδέεται άρρηκτα με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ζητάμε σε όλα αυτά τώρα κύριε Υπουργέ, να σταθείτε στο ύψος της ιστορικής στιγμής και να σεβαστείτε και τις υποσχέσεις και τις πεποιθήσεις σας. 

Και καταλήγει

"Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας θα κρατήσει όσο υπάρχουν πολίτες, με την πίστη να αγωνιστούν για αυτό, και σαν εξαίρετος δικηγόρος που είστε ελπίζω η πλήρης ενημέρωση επί του θέματος να σας οδηγήσει να ισορροπήσετε στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς να χρειαστεί η (δια)τήρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων των ασθενών και ο σεβασμός του δικαιώματος της υγείας να διασφαλιστούν μέσω του πατριωτισμού των Ελλήνων, κατά τις ισχύουσες διατάξεις του Συντάγματος". 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αγιουβερδικά φαρμακευτικά φυτά αυξάνουν την ανθεκτικότητα Δροσόφιλων στο στρες και στην κατάθλιψη [μελέτη]    
Αρχικά υποσχόμενη φάνηκε θεραπεία με βλαστοκύτταρα στην πολλαπλή σκλήρυνση
Γιατί καθαρίζω συνέχεια τον λαιμό μου