Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι το θαλασσινό αλάτι είναι πιο υγιεινό από το επιτραπέζιο αλάτι, αλλά στην πραγματικότητα έχουν την ίδια θρεπτική αξία. Οι βασικές διαφορές μεταξύ θαλασσινού και επιτραπέζιου αλατιού είναι η πηγή του αλατιού και οι μέθοδοι εκχύλισης και επεξεργασίας. Η υπερβολική κατανάλωση και από τα δύο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.

 Πώς παρασκευάζεται το θαλασσινό αλάτι και πώς το επιτραπέζιο αλάτι;

Όπως υποδηλώνει το όνομα, το θαλασσινό αλάτι παράγεται από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού. Το αλάτι που απομένει από την εξάτμιση δεν υποβάλλεται σε επεξεργασία ή επεξεργάζεται πολύ λίγο, επομένως διατηρεί ίχνη μετάλλων όπως το ασβέστιο, το κάλιο και το μαγνήσιο. Οι κρύσταλλοι είναι μεγαλύτεροι από ό,τι στο επιτραπέζιο αλάτι και προσθέτουν μια τραγανή αίσθηση όταν πασπαλίζονται στο φαγητό.

 Αντίθετα, το επιτραπέζιο αλάτι εξορύσσεται από κοιτάσματα αλατιού. Το επιτραπέζιο αλάτι επεξεργάζεται για να γίνει πιο καθαρό και λεπτότερο, αφαιρώντας έτσι τυχόν φυσικά μέταλλα που μπορεί να περιέχει. Το επιτραπέζιο αλάτι στη συνέχεια εμπλουτίζεται με πρόσθετα για να αποφευχθεί η συσσώρευση του. Ένα σημαντικό πρόσθετο στο επιτραπέζιο αλάτι είναι το ιώδιο, το οποίο βοηθά στη δημιουργία ορμονών του θυρεοειδούς και έτσι συμβάλλει στην καλή υγεία του.

 Ποια είναι η θρεπτική αξία του επιτραπέζιου αλατιού και του θαλασσινού αλατιού;

Το νάτριο είναι ένα μέταλλο που χρειάζεται το σώμα σας για να διατηρήσει τη φυσιολογική λειτουργία των μυών και των νεύρων του και να εξισορροπήσει τα σωματικά υγρά. Το νάτριο βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του αλατιού, το οποίο αποτελείται από χλωριούχο νάτριο.

Τόσο το επιτραπέζιο αλάτι όσο και το θαλασσινό αλάτι περιέχουν περίπου 40% νάτριο κατά βάρος. Ορισμένα είδη θαλασσινού αλατιού έχουν μεγαλύτερους κρυστάλλους από το επιτραπέζιο αλάτι, επομένως υπάρχει συνήθως λιγότερο νάτριο σε μια κουταλιά θαλασσινού αλατιού σε σύγκριση με μια κουταλιά επιτραπέζιο αλάτι λόγω των διαφορετικών μεγεθών των κρυστάλλων τους.

Για παράδειγμα, ένα κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι περιέχει περίπου 2.360 mg νατρίου σε σύγκριση με 2.000 mg σε ένα κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι.

 Αν και 1.500 mg νατρίου την ημέρα είναι αρκετά για τους ενήλικες, οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν πολύ περισσότερο από αυτήν την ποσότητα. Μια διατροφή πλούσια σε νάτριο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση, οδηγώντας σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

 Τα οφέλη του θαλασσινού αλατιού, βέβαια, μπορούν να είναι δερματολογικά: Μπορεί να ηρεμήσει τον ερεθισμό του δέρματος και των εξάρσεων σε άτομα με έκζεμα όταν το χρησιμοποιούμε ως μέρος ενός ζεστού μπάνιου. Τα θαλάσσια άλατα με υψηλά επίπεδα μαγνησίου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αύξηση της ενυδάτωσης και στη μείωση της τραχύτητας του δέρματος σε άτομα με ξηροδερμία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα