Σε πρόσφατη έρευνα στο Placenta, επιστήμονες περιγράφουν την επίδραση των μορφολογικών αλλαγών του πλακούντα σε εγκύους που ήταν θετικές στην COVID-19.

Η έρευνα έγινε στο Postgraduate Institute of Medical Sciences and Research (PGIMER), στην Ινδία μεταξύ Ιουλίου 2020 και Ιουνίου 2021. Περιλήφθηκαν έγκυες με COVID-19 που γέννησαν εκεί.

Ολες οι έγκυες ήταν θετικές στην COVID-19. Έλαβαν μέρος μόνο γυναίκες που γέννησαν μετά από τουλάχιστον 20 μήνες κύησης.

Αξιολογήθηκαν σχετικά στοιχεία και αναλύθηκαν 179 πλακούντες από 170 συμμετέχουσες. Ανω του 49% των πλακούντων είχε τουλάχιστον ένα μη φυσιολογικό χαρακτηριστικό με βάση ιστοπαθολογική εξέταση.

Σχεδόν 28% εμφάνισε αγγειακή δυσμορφία που ακολουθήθηκε από εναπόθεση ινώδους, αγγειοπάθεια εμβρύου, και οξεία φλεγμονή με ποσοστά 23%, 17%, και 7%, αντίστοιχα.

Η παρουσία ανωμαλιών στον πλακούντα δεν συνδεόταν με την ένταση της covid. Αντίθετα με προηγούμενες έρευνες, ο κίνδυνος προεκλαμψίας δεν ήταν αυξημένος σε μητέρες με μη φυσιολογικές παθολογίες πλακούντα.

Η μορφολογική εξέταση του πλακούντα αποκάλυψε αυξημένη εμφάνιση θρόμβων πλακούντα/αιμορραγιών. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε σιωπηλές αιμορραγίες προ τοκετού λόγω COVID-19.

Αποτελέσματα κυήσεων συγκρίθηκαν μεταξύ μητέρων θετικών στην COVID-19 που είχαν μη φυσιολογική μορφολογία πλακούντα και μητέρων θετικών στην COVID-19 με φυσιολογική μορφολογία.

Παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος θνησιγενών γεννήσεων  σε μητέρες με COVID-19 με μη φυσιολογικό πλακούντα. Αυτές, κλινικά δεν μπορούσαν να εξηγηθούν.

Παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που μολύνθηκαν από τον ιό SARS-CoV-2 με μη φυσιολογικά στοιχεία μορφολογίας πλακούντα εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερα σκορ στο τεστ Apgar στο ένα και στα 5 λεπτά- που δείχνει τη γενική υγεία του νεογνού. Όμως χαμηλότερα σκορ δεν επηρέασαν τις εισαγωγές σε ΜΕΘ νεογνών.

Παρατηρήθηκε όμως με τα χαμηλότερα σκορ σημαντική σχέση μεταξύ θρόμβων/αιμορραγίας και εναπόθεσης ινώδους.
Συστηματική ενίσχυση στα θρομβωτικά συμβάντα και σύνδρομο μικροαγγειακής βλάβης ως αποτέλεσμα της COVID-19  θα μπορούσαν να επηρεάζουν τον πλακούντα.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγεί σε γρήγορη ή αργή ροή αίματος, μειωμένη ινωδόλυση και αυξημένο τραυματισμό από υποξία/ισχαιμία.

Συνδυαστικά, το 50% των πλακούντων είχε μη φυσιολογικά μορφολογικά στοιχεία. Επιπλέον, έγκυες με COVID-19 και μη φυσιολογική μορφολογία πλακούντα συνδέονταν με φτωχότερο αποτέλεσμα κύησης.

Η έρευνα πιθανόν είναι η πρώτη που συνδέει μορφολογικά στοιχεία πλακούντα εγκύων θετικών στην  COVID-19 με το αποτέλεσμα της κύησης.

Ενας από τους περιορισμούς της έρευνας είναι ότι τα ευρήματα δεν συγκρίθηκαν με ομάδα ελέγχου χωρίς COVID-19.

Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές δεν επιβεβαίωσαν ότι όλες οι αλλαγές στον πλακούντα και στο αποτέλεσμα της κύησης εξαρτιόνταν αποκλειστικά από την COVID.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή