Το πόσο καλά κοιμάστε μπορεί να επηρεαστεί από τη θέση που έχετε στον ύπνο - είτε αυτή είναι ανάσκελα, μπρούμυτα ή στο πλάι. Βέβαια, παίζει ρόλο ακόμα και σε ποια πλευρά.

Το να κοιμάστε στη σωστή θέση σημαίνει ότι ξυπνάτε νιώθοντας ξεκούραστοι, χωρίς πόνους και πιασίματα, αλλά και χωρίς διακοπές στον ύπνο. Ο ύπνος σε λάθος θέση μπορεί να οδηγήσει σε δυσκαμψία και πόνο –στην πλάτη, το λαιμό, τα χέρια και τα πόδια – με αποτέλεσμα όλα αυτά  να σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι και ανίκανοι να λειτουργήσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να κοιμάται σε καλύτερη θέση

Το να κοιμάστε σε λάθος θέση μπορεί να ασκήσει πίεση στη σπονδυλική σας στήλη και να αυξήσει τις πιθανότητές σας για ροχαλητό και καούρα. Και τα δύο αυτά μπορεί να σημαίνουν διαταραγμένο και κακής ποιότητας ύπνο. Όταν η σπονδυλική σας στήλη φεύγει συνεχώς από τη φυσική της ευθυγράμμιση, το σώμα σας θα υποφέρει μακροπρόθεσμα.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε μια νέα στάση ύπνου, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το σώμα σας θα χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί. Μπορείτε να κάνετε τα πράγματα πιο άνετα με κουβέρτες ή μαξιλάρια, αλλά θα πρέπει να είστε υπομονετικοί όσο το σώμα σας συνηθίζει στη νέα θέση.

Καλύτερη στάση ύπνου: στην (αριστερή) πλευρά σας

Οι ειδικοί στον ύπνο συμφωνούν ότι ο ύπνος στο πλάι είναι καλύτερος για να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος και την καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης. Ο ύπνος στο πλάι βοηθά στη σωστή στήριξη και ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια της νύχτας, επιτρέποντας στους μυς σας να ανακάμψουν από την καταπόνηση της ημέρας ενώ κοιμάστε. Οι ειδικοί προτείνουν επίσης να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά αν μπορείτε, καθώς αυτή η πλευρά πιστεύεται ότι ανακουφίζει από την πίεση στα εσωτερικά σας όργανα.

Πλάγια ύπνος σε εμβρυϊκή στάση

Αν κοιμάστε στο πλάι, κουλουριάστε τα γόνατά σας μέχρι το στήθος σας και στηρίξτε το πηγούνι σας εκεί– μπορεί επίσης να αισθάνεστε πιο άνετα αν βάλετε το χέρι σας κάτω από το μαξιλάρι σας. Ο ύπνος στη θέση του εμβρύου έχει τα ίδια οφέλη με τον ύπνο στο πλάι. Όπως σε όλες τις πλάγιες θέσεις, όμως, μπορεί να μην είναι καλή ιδέα να κοιμηθείτε σε εμβρυϊκή θέση εάν έχετε πόνο στον ώμο, καθώς θα του ασκηθεί περιττή πίεση. Προσπαθήστε να κοιμάστε ανάσκελα σε τέτοιες περιστάσεις.

Αξίζει να κοιμάμαι ανάσκελα ή μπρούμυτα;

Το ανάσκελα είναι σίγουρα η καλύτερη από τις δύο επιλογές, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη σπονδυλική σας στήλη στη σωστή θέση. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι καλή ιδέα να κοιμάστε ανάσκελα αν είστε έγκυος, υπέρβαρος ή αν πάσχετε από άπνοια ύπνου ή παλινδρόμηση. Τέλος, ο ύπνος σε μπρούμυτα στάση φαίνεται να είναι ο λιγότερο δημοφιλής, καθώς δεν προσφέρει καλή στήριξη σε ολόκληρο το σώμα. Επιπλέον, σε αυτή τν στάση, ο λαιμός σηκώνεται με αφύσικο τρόπο λόγω του μαξιλαριού, προκαλώντας προβλήματα μακροπρόθεσμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα