Βράζει το καζάνι των ελλείψεων σε φάρμακα σε ανεπτυγμένες αγορές και όχι μόνο, γεγονός που θέτει σε άμεσο κίνδυνο αρκετούς ασθενείς καθώς δεν έχουν όλα τα σκευάσματα σε έλλειψη τη δυνατότητα αντικατάστασης. Ακολουθούν κάποια παραδείγματα κρατών που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω και επιπλέον συμπληρώνουν ότι το φαινόμενο των ελλείψεων δεν έχει εθνικότητα- είναι παγκόσμιο.

Aυστραλία

Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για τους ασθενείς εάν η έλλειψη εκατοντάδων φαρμάκων δεν αντιμετωπιστεί σύντομα.
Το ενενήντα τοις εκατό των φαρμάκων που πωλούνται στην Αυστραλία εισάγονται από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ
Περισσότερα από 340 φάρμακα είναι επί του παρόντος σε έλλειψη, ενώ άλλα 85 αναμένεται να ενταχθούν στη λίστα.

Ινδία

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV στην Ινδία δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε θεραπεία λόγω της έλλειψης αντιρετροϊκών φαρμάκων (ARV), σύμφωνα με τους ακτιβιστές.

Έως και 500.000 άνθρωποι δεν μπόρεσαν να λάβουν δωρεάν αντιρετροϊκά φάρμακα από κυβερνητικά κέντρα υγείας και νοσοκομεία τους τελευταίους πέντε μήνες, λένε, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ελλείψεις σε αποθέματα βασικών φαρμάκων.

Αγγλία

Οι φαρμακοποιοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις φαρμάκων, με τους μισούς να πιστεύουν ότι οι ασθενείς έχουν τεθεί σε κίνδυνο, σύμφωνα με έρευνα.

Μια δημοσκόπηση σε 1.562 βρετανούς φαρμακοποιούς για το Pharmaceutical Journal διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς (54%) πίστευαν ότι οι ασθενείς είχαν τεθεί σε κίνδυνο τους τελευταίους έξι μήνες λόγω ελλείψεων.

Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν: αναλγητικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά τον τοκετό. Φάρμακο για το έλκος που χορηγείται από το στόμα, θεραπεία ημικρανίας,  ένα αντιισταμινικό, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη και την ενδομητριωση, ένα αντιψυχωσικό φάρμακο που χρησιμοποιείται σε ασθενείς με διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια, έναν τύπο συσκευής εισπνοής και μια συγκεκριμένη μάρκα ινσουλίνης.

Το Pharmaceutical Journal ανέφερε επίσης ότι στις 3 Αυγούστου, οι υπουργοί προέτρεψαν τα νοσοκομεία να «διατηρήσουν το απόθεμα» ενός αντιπηκτικού φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία εγκεφαλικών.

Γερμανία

Η Γερμανία βλέπει ανησυχητική έλλειψη σε βασικά φάρμακα.

Η γερμανική BfArM απαριθμεί επί του παρόντος περισσότερα από 260 φάρμακα που ενδέχεται να μην είναι προσβάσιμα  στη Γερμανία. Αυτά ενσωματώνουν συχνά αντιβιοτικά, φάρμακα για τον θυρεοειδή, αντιπηκτικά και επιπλέον φάρμακα που μπορεί να απαιτηθούν επειγόντως στα νοσοκομεία.

Ελλάδα

Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση- και η ελληνική αγορά είναι κανόνας στο φαινόμενο των ελλείψεων. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι ελλείψεις σκευασμάτων είναι σταθερά πάνω από 400, όμως 120 με 150 εξ αυτών βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΦ εξήντα σκευάσματα έχουν προχωρήσει σε διακοπή της διάθεσή τους  και από αυτά 8 τα καλύπτει με εισαγωγές ο ΙΦΕΤ. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία δεκαετία έχουν βγει εκτός αγοράς πάνω από 3.000 κωδικοί (λόγω των μειώσεων στην τιμή τους).

Την ίδια στιγμή υπάρχουν αρκετά σκευάσματα που βρίσκονται σε έλλειψη και το έχουν αναφέρει στον ΕΟΦ οι εταιρείες που τα διαχειρίζονται. Μιλάμε για 46 σκευάσματα, ενώ το ενδεχόμενο ομαλοποίησης στη διάθεσ'η τους πρόκειται να έρθει σε αρκετά από αυτά μήνες αργότερα (ακόμα και τον Ιούνιο του 2023). 

Παράλληλα έχουν εκτοξευτεί και οι εισαγωγές από τον ΙΦΕΤ-μόνο τον προηγούμενο μήνα αναφέρθηκαν επιπλέον 39 δραστικές ουσίες. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο