Ο οργανισμός μας χρειάζεται καθημερινά άφθονο νερό για να παραμένει ενυδατωμένος. Αν δεν γίνεται αυτό, τα σημάδια της ξηρότητας θα αρχίσουν σύντομα να εμφανίζονται εξωτερικά, και να μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να πιούμε ένα ποτήρι νερό επειγόντως.

Ξεραμένο δέρμα

Είναι ένα κοινό παράπονο, ειδικά στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας: Κνησμός, ξηρό δέρμα που είναι συνήθως χειρότερο το χειμώνα. Μπορεί να φταίει ο υπερθερμασμένος αέρας εσωτερικού χώρου. Επίσης, οι ιδρωτοποιοί αδένες σας γίνονται λιγότερο ενεργοί όσο μεγαλώνετε. Και τα δύο κάνουν πιο δύσκολο να διατηρήσετε το δέρμα σας υγρό. Μια απλή θεραπεία είναι να πίνετε πολλά υγρά, τα οποία βοηθούν το δέρμα σας να επουλωθεί και να επανέλθει πιο γρήγορα.

 Αδύναμα νύχια

Μία στις τέσσερις γυναίκες παραπονιέται ότι τα νύχια της είναι ξηρά και εύθραυστα. Καθώς μεγαλώνετε, τα νύχια στα χέρια σας - αλλά συχνά όχι στα πόδια - μπορεί να λεπτύνουν και να γίνουν πιο επιρρεπή να σχιστούν κατά μήκος ή να ξεφλουδίσουν στις άκρες σε στρώσεις. Το συχνά πλύσιμο και στέγνωμα των χεριών σας μπορεί επίσης να επιβαρύνει, όπως και η ξηρή ζέστη και η χαμηλή υγρασία. Προστατέψτε τα με γάντια και χοντρές ενυδατικές κρέμες όπως βαζελίνη πριν τον ύπνο.

 Ξερό στόμα

Συμβαίνει αρκετά συχνά στις μεγάλες ηλικίες. Η ξηροστομία μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα, όπως πληγές και τερηδόνα. Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει τη βασική αιτία και να σας πει αν φάρμακα, σταγόνες ή ειδικά ξεβγάλματα μπορεί να βοηθήσουν.

 Αποφύγετε τον ήλιο

Είναι ο καλύτερος - και χωρίς κόστος - τρόπος για να προστατεύσετε το δέρμα σας και να προφυλαχθείτε από την ξηρότητα. Όταν μένετε στη σκιά, δίνετε στο δέρμα σας την ευκαιρία να επανορθωθεί. Προσπαθήστε να μην βγαίνετε έξω από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ., όταν ο ήλιος είναι και πιο έντονος.

 Διαβήτης

Το εξαιρετικά ξηρό δέρμα μπορεί να οφείλεται στο υψηλό σάκχαρο στο αίμα που προκαλεί διαβήτη τύπου 2. Η κακή κυκλοφορία ή οι λοιμώξεις που συμβαίνουν συχνά με την πάθηση μπορεί να ευθύνονται. Ο έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ξηρότητας. Άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να οδηγήσουν σε ξηρότητα περιλαμβάνουν:

 • Νεφρική νόσος
 • Αναιμία, γνωστή και ως έλλειψη σιδήρου
 • Υποθυρεοειδισμός (χαμηλές ορμόνες θυρεοειδούς)
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οποία μπορεί να κάνει τα μάτια σας ξηρά

 Σκασμένα χείλια

Ο παγωμένος καιρός, η αφυδάτωση, τα καλλυντικά και τα φάρμακα μπορούν ξεράνουν τα χείλη σας. Βοηθήστε να διατηρηθούν απαλά και ελαστικά με αυτές τις συμβουλές:

 • Αναπνεύστε από τη μύτη σας αντί από το στόμα σας
 • Μην γλείφετε τα χείλη σας
 • Πίνετε πολλά υγρά και χρησιμοποιήστε υγραντήρα στο σπίτι
 • Φορέστε lip balm ή κρέμα με αντηλιακό

 Κολπική ξηρότητα

Αυτό συμβαίνει περίπου στις μισές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Όπως και με άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, προκαλείται από την απότομη πτώση της γυναικείας ορμόνης οιστρογόνου. Η κολπική ξηρότητα τείνει να επιμένει επειδή οι ιστοί στην περιοχή γίνονται πιο λεπτοί και λιγότερο εύκαμπτοι. Το τακτικό σεξ ή η διέγερση είναι μόνο δύο τρόποι για να διατηρήσετε τον κόλπο σας επαρκώς λιπασμένο. Ένα άλλο είναι η κολπική ενυδατική κρέμα χωρίς ιατρική συνταγή.

 Ξηροφθαλμία

Οι δακρυϊκοί αδένες στα μάτια μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να μην λειτουργούν όπως παλιά. Μπορεί να αισθάνεστε σαν να έχετε ξένα σώματα μέσα, ή μπορεί να νιώθετε αίσθημα τσιμπήματος. Η ξηροφθαλμία μπορεί να είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορούν επίσης να τις προκαλέσουν. Ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να σας προτείνει:

 • Σταγόνες για τα μάτια
 • Ειδική αλοιφή για να διατηρείτε τα μάτια σας υγρά

 Ξηρά μαλλιά

Τα ορμονικά σημάδια γήρανσης είναι εύκολα ορατά στο κεφάλι σας. Τα μαλλιά μπορεί να γίνουν γκρίζα ή λεπτά. Οι τρίχες μπορεί επίσης να στεγνώσουν, χάρη στους αδένες ελαίου που γίνονται νωθροί με τα χρόνια. Άλλοι πιθανοί λόγοι:

 • Έχετε μαλλιά μακριά, σγουρά ή και τα δύο
 • Επεξεργάζεστε χημικά τα μαλλιά σας (βάψιμο, ντεκαπάζ, ισιωτική).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
6 νέοι θάνατοι ασθενών με CoViD, 8 διασωληνωμένοι - Αύξηση εισαγωγών και ιικού φορτίου
Ολοκληρώθηκε το 16ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο στο Ρέθυμνο
Παράδοση του νέου ασθενοφόρου για το ΚΥ Πάτμου