Η υγεία των πνευμόνων μας είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολεί όλους, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, με την πανδημία του κορωνοϊού. Και υπάρχουν αρκετές αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στην καθημερινότητά μας για να φροντίζουμε αυτά τα πολύ σημαντικά όργανα να είναι υγιή.

Αποφεύγουμε το κάπνισμα σε κάθε του μορφή

Ο πιο σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων. Η χρήση καπνού αλλά και προϊόντων καπνού, καθώς και ηλεκτρονικών τσιγάρων για άτμισμα, είναι επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στους πνεύμονες, που μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και στον θάνατο. Μάλιστα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, που μαρκετάρονταν ως πιο υγιής εναλλακτική, αρχίζουν με τον καιρό να εμφανίζουν όλο και περισσότερες επιπλοκές σε μέχρι πρότινος υγιείς ανθρώπους.

Αποφεύγουμε την έκθεση σε τοξίνες

Πράγμα που είναι αδύνατο να το κάνουμε 100% στον κόσμο μας, αλλά και πάλι. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την έκθεσή μας σε τοξίνες και μέσα στο σπίτι, φορώντας μάσκα όταν χρησιμοποιούμε ισχυρά καθαριστικά, τα οποία βλάπτουν σε μεγάλο βαθμό τους πνεύμονες. Φροντίζουμε το σπίτι μας να αερίζεται επαρκώς, και αποφεύγουμε να βγαίνουμε τις ώρες που έχει πολλή κίνηση, άρα και περισσότερα καυσαέρια.

Γυμναζόμαστε τακτικά

Έχετε πάρει ποτέ μια βαθιά αναπνοή αφού έχετε βγει για τρέξιμο; Τότε θα θυμάστε πόσο ικανοποιητική ήταν η αίσθηση. Αυτό συμβαίνει επειδή η γυμναστική - μέσα σε όλα της τα οφέλη - δυναμώνει και τους μύες που παίζουν ρόλο στην αναπνοή, αυξάνοντας το οξυηόνο που μπορούμε να εισπνεύσουμε ανά λεπτό.

Τρώμε υγιεινά

Κι όμως, η υγεία των πνευμόνων μας εξαρτάται και από την διατροφή μας. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά προστατεύουν από την φθορά που φέρνει ο χρόνος στην λειτουργία των πνευμόνων, καθώς και η επαρκής πρόσληψη απαραίτητων ιχνοστοιχείων, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Κάνουμε τα ανάλογα εμβόλια

Όπως το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο. Επίσης, αν υποφέρουμε από άσθμα ή αλλεργίες, φροντίζουμε να τις έχουμε υπό έλεγχο για να μην μας δημιουργούν επιπλέον προβλήματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις