Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που πιστώθηκε με την εύρεση αποτελεσματικών φαρμάκων για τη θεραπεία της Covid, δοκιμάζει ένα αντι-ιικό που ονομάζεται tecovirimat για να βοηθήσει στην ανάρρωση της ευλογιάς των πιθήκων.

Στην Ευρώπη πληθαίνουν τα κρούσματα της λοίμωξης, με την Ελλάδα να έχει 52 επιβεβαιωμένα. Οι επιστήμονες αναμένουν περισσότερα κρούσματα το επόμενο διάστημα, καθώς ο ιός εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και έχει κηρυχθεί σε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Υγεία.

Η λοίμωξη συνήθως βελτιώνεται από μόνη της, αλλά η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες και μπορεί να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές.

"Ο στόχος είναι να βρεθεί μια θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να γίνουν καλύτερα πιο γρήγορα και να βγουν από την καραντίνα", δήλωσε ο καθηγητής sir Peter Horby, ένας από τους ερευνητές της μελέτης PLATINUM, η οποία διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Περίπου 500 ασθενείς θα λάβουν μέρος στην κλινική μελέτη. Ορισμένοι θα λαμβάνουν θεραπεία δύο φορές την ημέρα με δισκία tecovirimat ενώ αναρρώνουν από τον ιό στο σπίτι τους και άλλοι θα λαμβάνουν εικονικό φάρμακο.

Συγκρίνοντας τις δύο ομάδες εθελοντών, οι ερευνητές ελπίζουν να έχουν τα αποτελέσματα για τη δοκιμή φαρμάκων εντός μηνών.

Το Tecovirimat - επίσης γνωστό ως Tpoxx - εμποδίζει τον ιό να αφήσει τα μολυσμένα κύτταρα, σταματώντας την εξάπλωσή του μέσα στο σώμα.

Αδειοδοτήθηκε νωρίτερα αυτό το έτος για την ευλογιά των πιθήκων, με βάση πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα από αρχικές μελέτες σε ζώα και στοιχεία ασφάλειας σε υγιείς ανθρώπους εθελοντές. 

Επιβεβαιωμένα κρούσματα

Όπως αναφέρεται σε χθεσινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), από την έναρξη της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων και έως τις 22 Αυγούστου, έχουν αναφερθεί 16.750 επιβεβαιωμένα κρούσματα από 29 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου.

Πρόκειται για τις: Ισπανία (6.119), Γερμανία (3.295), Γαλλία (2.889), Ολλανδία (1.090), Πορτογαλία (810), Ιταλία (689), Βέλγιο (624), Αυστρία (218), Δανία (169), Σουηδία (141), Πολωνία (116), Ιρλανδία (113), Νορβηγία (76), Ουγγαρία (63), Ελλάδα (52), Λουξεμβούργο (45), Σλοβενία (43), Τσεχία (39), Ρουμανία (34), Μάλτα (31), Κροατία (22), Φινλανδία (22), Ισλανδία (12), Σλοβακία (12), Εσθονία (9), Λιθουανία (5), Βουλγαρία (4), Κύπρος (4) και Λετονία (4).

Δύο θάνατοι έχουν αναφερθεί από την Ισπανία τον περασμένο Ιούλιο.

Από την έναρξη της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων και από τις 18 Αυγούστου, οι ακόλουθες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ανέφεραν επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων: Σερβία (31), Βοσνία - Ερζεγοβίνη (3) και Μαυροβούνιο (1). Επιπλέον, έχουν αναφερθεί πέντε κρούσματα από την Τουρκία.

Πηγές:
BBC, ECDC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα