Πριν από λίγες μέρες το ΕΚΑΒ Χίου δέχτηκε κλήση από τους οικείους 55χρονου πυροσβέστη, ο οποίος ένιωσε αδιαθεσία. Το πλήρωμα του μοναδικού ασθενοφόρου που βρισκόταν σε βάρδια ειδοποιήθηκε από τον ασύρματο ενώ ήταν καθ οδόν προς το νοσοκομείο, εξυπηρετώντας άλλο περιστατικό. Ολοκλήρωσε την διακομιδή και στη συνέχεια ξεκίνησε για το Βασιλεώνοικο, όπου έφτασε 20 λεπτά μετά την κλήση, όμως ήταν ήδη αργά για τον άτυχο 55χρονο, ο οποίος δεν επανήλθε παρά τις προσπάθειες των διασωστών.

"Όπως είναι γνωστό, στο έμφραγμα μετράνε και τα δευτερόλεπτα. Η έγκαιρη έναρξη ΚΑΡΠΑ αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης", λέει στο iatronet.gr ο διασώστης, εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Χίου, Φώτης Βύρας (φωτογραφία), προσθέτοντας πως σε περίπτωση που υπήρχε άμεσα διαθέσιμο ασθενοφόρο ο άνθρωπος θα μπορούσε να είχε σωθεί. Ήταν ο δεύτερος πυροσβέστης που χάνει τη ζωή του στο νησί μέσα σε ένα μήνα, έπειτα από το περιστατικό της 12ης Ιουνίου, με θύμα έναν 43χρονο, που πέθανε σε βάρδια επιφυλακής στην περιοχή της Κατάβασης, μακριά από την πρωτεύουσα του νησιού.

Το περιστατικό ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από το σύνολο των φορέων της Χίου, οι οποίοι το μεσημέρι της Πέμπτης συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του "Σκυλίτσειου" νοσοκομείου, ζητώντας την άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ, ώστε να μπορεί να λειτουργεί στοιχειωδώς, με τουλάχιστον 2 ασθενοφόρα διαθέσιμα ανά βάρδια. Σήμερα, για τις ανάγκες ενός νησιού 50.000 κατοίκων που τους θερινούς μήνες υπερδιπλασιάζει τον πληθυσμό του, τις περισσότερες μέρες του μήνα διατίθεται ένα ασθενοφόρο στην απογευματινή και τη βραδινή βάρδια, ενώ κάποιες μέρες αυτό συμβαίνει και στην πρωινή. Τα οχήματα είναι 5, αλλά δεν υπάρχει προσωπικό για να τα στελεχώσει.

Η υπόσχεση Πλεύρη και οι 3 επικουρικοί

Στις αρχές Ιουνίου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, βρέθηκε στο νησί και μεταξύ άλλων ενημερώθηκε για την δραματική υποστελέχωση του ΕΚΑΒ, που δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας σε κατοίκους και επισκέπτες. Σε δηλώσεις του αναγνώρισε το συγκεκριμένο πρόβλημα ως το μεγαλύτερο που αντιμετωπίζει η Χίος σε ό,τι αφορά τα θέματα Υγείας, και δεσμεύτηκε για την άμεση δρομολόγηση λύσεων. Όπως είπε, μέσα στον μήνα Ιούνιο επρόκειτο να λυθεί, με την άμεση πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθούσαν και μόνιμες προσλήψεις.

Δύο μήνες μετά, με δαπάνες από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, προσλήφθηκαν πιλοτικά για ένα τρίμηνο 3 διασώστες, οι οποίες ανέλαβαν μόνο τις δευτερογενείς διακομιδές (εξιτήρια, επανεξετάσεις, χρόνια πάσχοντες, νεφροπαθείς), με ασθενοφόρο που διέθεσε το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο. Έτσι, από την 1η Αυγούστου το προσωπικό του ΕΚΑΒ εξυπηρετεί μόνο τα επείγοντα περιστατικά, τα οποία είναι εκατοντάδες κάθε μήνα, χωρίς καμία ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό.

"Μόνο σε δέκα μέρες, από την 1η ως τις 10 Αυγούστου, καταγράψαμε 102 επείγοντα περιστατικά, εκ των οποίων τα 10 ήταν τροχαία και άλλα 12 αφορούσαν πρόσφυγες", επισημαίνει ο κ. Βύρας και προσθέτει: "Το περιστατικό με τον πυροσβέστη ήταν ένα από τα πολλά που έχουν καταγραφεί. Είναι καθημερινό φαινόμενο να είμαστε σε περιστατικό και να μας ενημερώνει ο ασύρματος ότι υπάρχει και άλλο ταυτόχρονα. Τρέχουμε περισσότερο από όσο πρέπει για την ασφάλεια τη δική μας και του ασθενή που μεταφέρουμε, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε την καθυστέρηση".

Πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Μετανάστευσης - και βουλευτής Χίου - Νότης Μηταράκης, προανήγγειλε πως το ΕΚΑΒ θα προχωρήσει στην προκήρυξη 3 νέων θέσεων διασωστών. Αυτό, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ισοδυναμεί με μονιμοποίηση των τριών τριμηνιτών και δεν λύνει το πρόβλημα της στελέχωσης των ασθενοφόρων.

Το συλλαλητήριο

"Όχι άλλοι νεκροί", έγραφε το πανό που κρατούσαν οι συνδικαλιστές του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ, στη διάρκεια της συγκέντρωσης της Πέμπτης στο νοσοκομείο. Εκπρόσωποι φορέων σε υψηλούς τόνους ανέφεραν πως η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και απαίτησαν την άμεση δρομολόγηση λύσεων, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας βρέθηκαν στη συγκέντρωση που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Χίου για τον συντονισμό των δράσεων.

Είχε προηγηθεί κοινή επιστολή εκπροσώπων τεσσάρων επιστημονικών φορέων του νησιού (Ιατρικού, Οδοντιατρικού, Φαρμακευτικού, Δικηγορικού Συλλόγου) και του Επιμελητηρίου Χίου προς τον υπουργό Υγείας, με την οποία σε ιδιαίτερα επικριτικό τόνο τον κατηγορούν είτε ότι κωφεύει είτε ότι ασκεί παρεκλυστικές τακτικές απέναντι στο πρόβλημα.

"Επειδή ως τώρα είτε κωφεύετε, είτε ασκείτε παρελκυστικές τακτικές για ένα πρόβλημα που η δημόσια δέσμευσή σας έναντι των Χιωτών και των θεσμικών/επιστημονικών φορέων του νησιού μας, ήταν ότι θα επιλυόταν άμεσα το μείζον θέμα της επαρκούς στελέχωσης του ΕΚΑΒ, πρωτοβουλίαις σας και με την ιδιότητά σας ως υπουργού Υγείας, καθ’ όλα αρμόδιου για τα παραπάνω, η παρούσα διασυλλογική επιστολή των επιστημονικών συλλόγων και του Επιμελητηρίου του νησιού  της Χίου, αποτελεί θεσμικά την ύστατη έκκληση προς εσάς, ως καθ’ ύλην αρμοδίου υπουργού, προκειμένου να προχωρήσετε στην άμεση πρόσληψη του απαραίτητου και κατάλληλου προσωπικού προς την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πηγές:
Φωτογραφία: Εφημερίδα Πολίτης

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα