Το ιοστατικό φάρμακο nirmatrelvir, το οποίο δοκιμάστηκε σε κλινικές δοκιμές κυρίως σε ασθενείς με την παραλλαγή Δέλτα του SARS-CoV-2, αποδείχθηκε χρήσιμο κατά τη διάρκεια του κύματος Όμικρον στο Ισραήλ.

Στους ηλικιωμένους ασθενείς, σύμφωνα με μια μελέτη στο "New England Journal of Medicine" υπήρξε σημαντική μείωση των νοσηλειών και των θανάτων, μια μείωση που δεν ήταν ανιχνεύσιμη στους νεότερους ασθενείς.

Οι ισραηλινές αρχές αποφάσισαν από νωρίς να αντιμετωπίσουν το κύμα Όμικρον με τη χρήση ιογενών φαρμάκων μαζί με την 2η αναμνηστική δόση. Το Paxlovid (nirmatrelvir/ritonavir), το οποίο εγκρίθηκε στις ΗΠΑ στις 22 Δεκεμβρίου, χρησιμοποιήθηκε ήδη από τις 9 Ιανουαρίου.

Δεδομένου ότι η θεραπεία είναι χρήσιμη μόνο στην πρώιμη φάση της λοίμωξης, όταν οι ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται ως εξωτερικοί ασθενείς, στάλθηκε στα σπίτια των ασθενών από τις εταιρείες ασφάλισης Υγείας, όπου έπρεπε στη συνέχεια να τη λάβουν για 5 προγραμματισμένες ημέρες. Η τήρηση της διαδικασίας ελέγχθηκε από τα τοπικά ασφαλιστικά γραφεία.

Από τους 109.254 ασφαλισμένους της Clalit - του μεγαλύτερου από τους ασφαλιστικούς φορείς της χώρας - που είχαν μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2, 3.902, το 4% έλαβαν θεραπεία με nirmatrelvir.

Μεταξύ των ηλικιωμένων (65 ετών και άνω), το ποσοστό έφτασε το 6% (2.484 από 42.821 μολυσμένα άτομα). Η θεραπεία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα τις πρώτες 5 ημέρες μετά το θετικό τεστ, με διάμεση τιμή ήδη μετά από 2 ημέρες. Η συμμόρφωση στη θεραπεία ήταν 97%.

Μόνο 11 από τους 2.484 ηλικιωμένους που έλαβαν nirmatrelvir χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη και υπήρξαν μόνο 2 θάνατοι. 

Η θεραπεία μείωσε έτσι τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 73%. Ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε ακόμη και κατά 79% με προσαρμοσμένη αναλογία κινδύνου 0,21 (0,05 έως 0,82).

Στους νεότερους ασθενείς (40 έως 64 ετών), ωστόσο, κανένα όφελος της θεραπείας δεν ήταν ανιχνεύσιμο. Το nirmatrelvir χρησιμοποιήθηκε εκεί σημαντικά λιγότερο, και υπήρξαν μόνο 7 νοσηλείες και 1 θάνατος μεταξύ των ασθενών που έλαβαν θεραπεία.

Πηγές:
New England Journal of Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε