Το tecovirimat είναι ένα αντιικό φάρμακο για τη θεραπεία της ευλογιάς, η οποία έχει εκριζωθεί από τον πλανήτη. Δρα εμποδίζοντας την εξάπλωση του ιού που την προκαλεί στο σώμα. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν δώσει άδεια να χορηγείται "σε παρηγορητική βάση" σε ενήλικες και παιδιά με λοιμώξεις από ορθοποξιούς (orthopoxvirus), στους οποίους ανήκει η ευλογιά των πιθήκων.

Ωστόσο τα κλινικά δεδομένα για τη χρήση του φαρμάκου κατά της συγκεκριμένης νόσου, είναι πολύ περιορισμένα. Για τον σκοπό αυτό, επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις (UC Davis) εξέτασαν τις επιδράσεις του σε 25 ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη ευλογιά των πιθήκων.

Όπως γράφουν στο ιατρικό περιοδικό "Journal of the American Medical Association", οι ασθενείς εισήχθησαν στο κέντρο μεταξύ 3 Ιουνίου και 13 Αυγούστου 2022. Το 92% είχαν επώδυνα δερματικά εξανθήματα και έλκη στα γεννητικά όργανα ή/και την περιπρωκτική περιοχή. Το 76% είχαν πυρετό, ενώ πολλοί άλλοι είχαν και άλλα συστηματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, κόπωση, πονόλαιμο κ.λπ.

Οι ασθενείς λάμβαναν tecovirimat κάθε οκτώ ή δώδεκα ώρες, επί δύο εβδομάδες, με εξαίρεση έναν ασθενή που το έλαβε για τρεις εβδομάδες. Πλήρης υποχώρηση των δερματικών βλαβών και του πόνου αναφέρθηκε από το 40% των ασθενών μέχρι την 7η ημέρα της θεραπείας, ενώ μέχρι την 21η ημέρα τα δερματικά συμπτώματα είχαν υποχωρήσει πλήρως σε 23 από τους 25 συμμετέχοντες στην έρευνα.

Η θεραπεία με το tecovirimat ήταν σε γενικές γραμμές καλά ανεκτή και κανένας ασθενής δεν την διέκοψε. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που ανέφεραν οι ασθενείς την 7η μέρα της θεραπείας ήταν κόπωση (28% των ασθενών), πονοκέφαλος (20%), ναυτία (16%), κνησμός (8%) και διάρροια (8%).

Πάντως, οι ερευνητές εφιστούν την προσοχή στα δεδομένα τους, διότι κατ' αρχάς δεν συνέκριναν τη δράση του φάρμακο με εκείνη από κάποιο εικονικό φάρμακο (ομάδα ελέγχου). Η σύγκριση αυτή είναι σημαντική όταν δοκιμάζονται νέα φάρμακα, για να βεβαιωθούν οι επιστήμονες για την αποτελεσματικότητά τους.

"Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την ερμηνεία των στοιχείων μας", τόνισε ο κύριος ερευνητής Dr. George Thompson από το UC Davis. "Εκτός από την απουσία ομάδας ελέγχου, είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε και τις ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας από εκείνες που προκαλεί η ίδια η ευλογιά των πιθήκων".

Οι επιστήμονες αναμένουν περισσότερα δεδομένα από άλλες μελέτες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πηγές:
Journal of the American Medical Association

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επικίνδυνη σχέση CoViD με λιπώδη νόσο του ήπατος μεταβολικής αιτιολογίας [ελληνική μελέτη]
Γερμανία: Σύσταση για εξαίρεση από την τιμωρία που αφορά πρόωρη διακοπή εγκυμοσύνης
Σωματείο εργαζομένων ΕΟΔΥ: Να μη γίνουν απολύσεις εργαζομένων με "μπλοκάκι"