Οι γυναίκες έχουν αυξημένη πιθανότητα, συγκριτικά με τους άνδρες, να παρουσιάσουν δευτερεύοντα συμπτώματα (όπως σύγχυση και αδυναμία) όταν εκδηλώνουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, επιπροσθέτως των κλασικών συμπτωμάτων, όπως τα προβλήματα κινητικότητας, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό International Journal of Stroke, βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από 21 προγενέστερες μελέτες, που διεξήχθησαν από το 2013 έως τον Ιανουάριο του 2021.

Σε αυτές είχαν ενταχθεί συνολικά σχεδόν 37.000 εθελοντές, οι οποίοι είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Περίπου οι μισοί ήταν γυναίκες, οι οποίες κατά κανόνα είχαν μεγαλύτερη ηλικία από τους άνδρες όταν υπέστησαν το εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να παρουσιάσουν συμπτώματα που δεν σχετίζονται με συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου, αλλά είναι γενικευμένα.

Για παράδειγμα, το 49% των γυναικών παρουσίασαν όταν νόσησαν γενικευμένη μη-ειδική αδυναμία, έναντι του 36% των ανδρών. Αντίστοιχα, το 37% των γυναικών (έναντι του 28% των ανδρών) παρουσίασαν σύγχυση και το 31% (έναντι 21%) παρουσίασαν αλλαγή στην νοητική κατάστασή τους.

Ανάλογες διαφορές υπήρχαν και με άλλα δευτερεύοντα συμπτώματα του εγκεφαλικού, όπως ο πονοκέφαλος ή η απώλεια των αισθήσεων.

Στον αντίποδα, οι γυναίκες είχαν λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες να παρουσιάσουν συμπτώματα, όπως οι δυσκολίες στην ομιλία (δυσαρθρία), η ζάλη, η διαταραχή της βάδισης και η διαταραχή της ισορροπίας.

Ωστόσο δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των φύλων όσον αφορά τα κύρια συμπτώματα των εγκεφαλικών, δηλαδή τα κινητικά ελλείμματα.

Οι ερευνητές τονίζουν πως οι διαφορές αυτές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την ιατρική αξιολόγηση των ασθενών, διότι αν μια γυναίκα έχει κυρίως άτυπα συμπτώματα, μπορεί να καθυστερήσει η διάγνωση του εγκεφαλικού επεισοδίου της. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;