Για χρόνια οι γιατροί πίστευαν ότι οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από τις γυναίκες να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή, αλλά μία νέα μελέτη αντικρούει την πεποίθηση αυτή.

Όπως έδειξε, οι γυναίκες έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αυτή τη μορφή καρδιακής αρρυθμίας, που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδηλώσεως εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα, δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Dr. Christine Albert, διευθύντρια καρδιολόγος στο Καρδιολογικό Ινστιτούτο Smidt του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.

Η νέα μελέτη ονομάζεται The VITAL Rhythm Study και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Cardiology. Συμμετέχουν 25.119 εθελοντές, ηλικίας 50 ετών και άνω (διάμεση ηλικία: 67 ετών),  χωρίς γνωστό ιστορικό καρδιοπάθειας, κολπικής μαρμαρυγής ή καρκίνου.

Στη διάρκεια περιόδου παρακολούθησης σχεδόν 5,5 ετών, καταγράφηκαν 495 περιστατικά κολπικής μαρμαρυγής μεταξύ των 12.362 ανδρών (ποσοστό 4%) και 405 περιστατικά μεταξύ των 12.757 γυναικών (ποσοστό 3,2%) που συμμετέχουν.

Με βάση μόνο την ηλικία τους, οι γυναίκες κινδύνευαν λιγότερο από τους άνδρες να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή. Όταν, όμως, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και το ύψος των εθελοντών τους, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αντιστράφηκε.

Ειδικότερα, όσο πιο ψηλός ήταν κάθε εθελοντής, τόσο περισσότερο κινδύνευε να εκδηλώσει κολπική μαρμαρυγή. Όταν όμως ένας άνδρας είχε το ίδιο ύψος με μια γυναίκα, τότε η γυναίκα είχε κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει αυτή την σοβαρή καρδιακή αρρυθμία. Ανάλογη διαφορά παρατηρήθηκε και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν το σωματικό βάρος των εθελοντών τους.

Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες και πως μπορεί το ύψος και το βάρος τους να επηρεάζει τον κίνδυνο, είπε η Dr. Albert. Ανεξαρτήτως αυτών, όμως, τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για πρόληψη και για άμεση θεραπεία της επικίνδυνης αυτής νόσου, πρόσθεσε.

Στα αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης της κολπικής μαρμαρυγής συμπεριλαμβάνεται η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και η συστηματική γυμναστική με μέτρια ένταση.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας. Υπολογίζεται ότι πάσχει από αυτήν το 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Στις χώρες της Δύσης, υπολογίζεται ότι νοσεί το 2% των ατόμων ηλικίας κάτω των 65 ετών και το 9% των ενηλίκων άνω των 65 ετών.

Πηγές:
JAMA Cardiology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας