Δεν πέρασαν ούτε 10 μέρες από το συμβάν στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, όταν αναισθησιολόγος αρνήθηκε να ναρκώσει έγκυο, εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων και δύο ακόμη νοσοκομεία αναδεικνύουν το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ.

Πρόκειται για το Παίδων "Αγία Σοφία", στο οποίο έχουν μείνει μόλις 8 από τους 17 αναισθησιολόγους και το νοσοκομείο Λέρου, το οποίο έχει μείνει χωρίς αναισθησιολόγο.

Όπως καταγγέλλεται από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η έλλειψη έχει οδηγήσει το νοσοκομείο Παίδων στην τραγική μείωση των τακτικών χειρουργείων με συνεχείς αναβολές, μίας ιδιαίτερα ευαίσθητης ομάδας, όπως αυτής των παιδιών, αυξάνοντας την αγωνία των γονέων.

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ απαιτεί άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αναισθησιολόγων, με σύντομες διαδικασίες, στο παίδων "Αγία Σοφία", καθώς και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης και ασφαλής λειτουργία τους.

Λέρος

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) καταγγέλλει πως, από σήμερα, το νοσοκομείο Λέρου έχει μείνει χωρίς αναισθησιολόγο. "Ένα ολόκληρο νησί, μαζί και η Πάτμος, οι Λειψοί και το Αγαθονήσι, μαζί με τους χιλιάδες επισκέπτες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην περιοχή βρίσκονται στο έλεος της τύχης", σημειώνει.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, επείγουσες διασωληνώσεις, επείγοντα χειρουργεία, διακομιδές βαρέως πασχόντων βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. "Ενώ γνώριζαν εκ των προτέρων ότι ένας εκ των δύο αναισθησιολόγων βγαίνει σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού και ο άλλος συνάδελφος θα λάμβανε την κανονική του άδεια, δεν φρόντισαν να υπάρξει λύση στο πρόβλημα", αναφέρει το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ.

Απαιτεί από τη διοίκηση του νοσοκομείου Λέρου, τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας να λύσουν άμεσα το ζήτημα. Να επιστρέψει άμεσα στην εργασία της η αναισθησιολόγος, όπως και όσοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Γηράσκουν

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το 60% των ασθενών ενός νοσοκομείου θα έρθουν σε επαφή με έναν αναισθησιολόγο: δίπλα στα φοβισμένα παιδιά που χρειάζονται ιατρικές και νοσηλευτικές παρεμβάσεις, στα επείγοντα περιστατικά, στον τοκετό, στη ΜΕΘ, σε διακομιδές, στον μαγνητικό τομογράφο για όσους φοβούνται την εξέταση και στη διασωλήνωση.

Η πανδημία επέτεινε το πρόβλημα των ελλείψεων, σε τέτοιο βαθμό, που πλέον είναι άγνωστος ο χρόνος αναμονής για ένα χειρουργείο. Εκτιμάται πως στην Ελλάδα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ετησίως 200.000 έως 300.000 προγραμματισμένες επεμβάσεις, εξαιτίας έλλειψης αναισθησιολόγων.

Εκτιμάται πως τα περιφερειακά νοσοκομεία χρειάζονται 400 έως 500 αναισθησιολόγους, ώστε να μην κλείσουν βασικά τους τμήματα και να λειτουργούν σωστά ολόκληρο το 24ωρο.

Οι ελλείψεις αυξάνονται, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των αναισθησιολόγων είναι ηλικίας άνω των 50 ετών και αναμένεται σύντομα να συνταξιοδοτηθούν, ενώ οι νεότεροι μεταναστεύουν ή ξεκινούν ελεύθερο επάγγελμα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]