Ανησυχία για τη φετινή περίοδο γρίπης, προκαλεί η εμπειρία της επιδημίας στο νότιο ημισφαίριο. Στην Αυστραλία, όπου η εποχή των ιώσεων έχει ξεκινήσει, παρατηρείται μεγάλη αύξηση στα κρούσματα εποχικής γρίπης, με επικρατούν στέλεχος το Α (Η3Ν2), το οποίο "ενοχοποιείται" για επιδημίες.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για πρώιμη έναρξη της επιδημίας και στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει η Ευρώπη. Από τον ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινωθει πως τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς της γρίπης στην Ελλάδα κατά την τρέχουσα προ-επιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Στην επιδημιολογική εικόνα της Αυστραλίας αναφέρεται προσφατο δημοσίευμα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, με τη συντακτική ομάδα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, συνδέοντας την επιδημία εποχικής γρίπης με την πανδημία κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει, από τον περασμένο Ιούνιο, το 85% των κρουσμάτων γρίπης στην Αυστραλία οφειλόταν στον τύπο Α (Η3Ν2), ο οποίος είναι γνωστό ότι προκαλεί πιο σοβαρές επιδημίες.

Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται πιθανότατα στη χαλάρωση των μέτρων που ελήφθησαν στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού και στο χαμηλό ποσοστό του πληθυσμού που εμβολιάστηκαν κατά της εποχικής γρίπης.

Ένας ακόμη λόγος είναι πως την τελευταία διετία καταγράφονται χαμηλά ποσοστά φυσικής μόλυνσης από τον ιό της γρίπης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο χαμηλή η φυσική ανοσία στον πληθυσμό (ανοσία αγέλης) σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως στα παιδιά κάτω των 2 ετών, τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στη γρίπη.

Αντιγριπικός εμβολιασμός

Τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης έχουν μειωθεί στην Αυστραλία, ακόμη και σε άτομα που κινδυνεύουν από σοβαρή νόσο, όπως οι έγκυες και τα παιδιά. Η προσοχή των πολιτών εστιάζεται κυρίως στην προστασία από την CoViD και στις αναμνηστικές δόσεις που πρέπει να λάβουν το φθινόπωρο.

Οι συντάκτες του άρθρου επισημαίνουν πως τα κενά στον αντιγριπικό εμβολιασμό πρέπει να καλυφθούν και να τονιστεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της συγχορήγησης των εμβολίων κατά της γρίπης και του κορωνοϊού.

Όπως εξηγούν, τα επιδημιολογικά δεδομένα από την Αυστραλία παρέχουν μια προειδοποίηση για πρώιμη έναρξη και πιο σοβαρή περίοδο γρίπης στο βόρειο ημισφαίριο.

Τα παιδιά συμβάλλουν στη μεγαλύτερη μετάδοση της γρίπης, με τις ηλικίες 10 έως 14 ετών να έχουν σήμερα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης στην Αυστραλία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα