Ολοένα και περισσότερες ηλικιωμένες γυναίκες στην Γερμανία επισκέπτονται κλινικές γονιμότητας  – αλλά οι πιθανότητές τους για απόκτηση παιδιού παραμένουν συχνά σχετικά μικρές. Οι πιθανότητες επιτυχίας στην αναπαραγωγική ιατρική συχνά υπερεκτιμώνται.

Το 2011 υπήρχαν ακόμη περίπου 8.000 γυναίκες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα δέκα χρόνια αργότερα ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 12.600. "Οι αριθμοί δεν αυξάνονται υπερβολικά, αλλά υπάρχει μια αισθητή τάση", λέει ο Δρ. Andreas Tandler-Schneider, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Γερμανικού Μητρώου IVF, το οποίο συλλέγει δεδομένα για θεραπείες από περισσότερα από 130 κέντρα γονιμότητας σε εθνικό επίπεδο.

Οι γυναίκες συχνά εκπλήσσονται με το πόσο κακές είναι οι προοπτικές απόκτησης μωρού παρά την αναπαραγωγική ιατρική. Από την ηλικία των 40 ετών, όχι μόνο πέφτει το ποσοστό πιθανότητας εγκυμοσύνης, αλλά και το ποσοστό αποβολών αυξάνεται κατακόρυφα.

"Από το 10 έως 20 τοις εκατό των γυναικών που μένουν έγκυες ανά εμβρυομεταφορά, το 50 τοις εκατό χάνουν ξανά τα παιδιά τους", λέει ο Schneider. "Πολλές έχουν απλώς μη ρεαλιστικές προσδοκίες από την αναπαραγωγική ιατρική".

Γιατί όμως όλο και περισσότερες γυναίκες θέλουν να εκπληρώσουν την επιθυμία τους να κάνουν παιδιά αργότερα;

Από τη σκοπιά του γυναικολόγου Tandler-Schneider είναι "γενικό φαινόμενο στην κοινωνία μας να νιώθουμε νεότεροι από όσο είμαστε". Ωστόσο, το απόθεμα των ωοθηκών δεν ακολουθεί αυτό το μονοπάτι. "Γερνάμε, παραμένουμε σε φόρμα περισσότερο, αλλά δεν υπάρχουν σημάδια ότι οι γυναίκες μπαίνουν αργότερα στην εμμηνόπαυση".

Η Jasmin Passet-Wittig από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Πληθυσμιακής Έρευνας στο Βισμπάντεν προσθέτει πάντως ότι η αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, οι μεγάλες περίοδοι κατάρτισης και οι οικονομικές αβεβαιότητες στην αρχή της επαγγελματικής ζωής είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για την αναβολή της επιθυμίας για τεκνοποίηση.

Γίνεται επίσης όλο και πιο δύσκολο να βρεις έναν σύντροφο που να θέλει επίσης ένα παιδί, καθώς η έλλειψη παιδιών είναι πιο αποδεκτή από ό,τι ήταν παλιά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης