Η συνεργασία όλων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης - και των δύο Υγειονομικών Περιφερειών στα οποία ανήκουν - ώστε να γίνονται μετακινήσεις αναισθησιολόγων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, είναι μια από τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων με το υπουργείο Υγείας, για την ελάφρυνση του ασφυκτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει εδώ και πολλούς μήνες το Ιπποκράτειο. Η ενεργοποίηση της ψηφισμένης διάταξης για την υποχρεωτική συνδρομή των ιδιωτών παραμένει, επίσης, ως μια προειδοποίηση προς τις κλινικές, σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν εθελοντικά. Τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμη μπαράζ επαφών της πολιτικής ηγεσίας, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ, με τους αρμόδιους παράγοντες. Το iatronet.gr αποκαλύπτει το παρασκήνιο των συζητήσεων, τα εμπόδια και τις διαφωνίες που διατυπώνονται, με φόντο την κατάσταση στο Ιπποκράτειο που γίνεται ολοένα και πιο δυστοπική.

Το νοσοκομείο, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας και αποτελεί βασικό πυλώνα του συστήματος παροχής υγειονομικής περίθαλψης στη συμπρωτεύουσα, καλείται να καλύψει τις ανάγκες με μόλις 6 αναισθησιολόγους, έπειτα από την παραίτηση άλλης μιας γιατρού της συγκεκριμένης ειδικότητας. Άλλοι τρεις συνδράμουν με πρόσκαιρη μετακίνηση από τα νοσοκομεία Άγιος Δημήτριος και Γεννηματάς. Οι οργανικές θέσεις είναι 27, ενώ σύμφωνα με τους γιατρούς απαιτούνται 40 για την εύρυθμη λειτουργία του.

Η σύσκεψη με τη Μ.Γκάγκα

Την Πέμπτη, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κάλεσε σε συνάντηση στη Θεσσαλονίκη τους διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και αναισθησιολόγους που υπηρετούν στο Ιπποκράτειο, σε άλλα δημόσια νοσοκομεία της πόλης και ιδιώτες που συνεργάζονται με κλινικές.

Οι τρεις παριστάμενοι αναισθησιολόγοι του Ιπποκράτειου περιέγραψαν την κατάσταση αδιεξόδου στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο, το οποίο με μόλις 6 + 3 γιατρούς της συγκεκριμένης ειδικότητας καλείται να καλύψει 12 χειρουργικές κλινικές και άλλες ανάγκες. Αποτέλεσμα είναι εδώ και καιρό να μη γίνονται τακτικά χειρουργεία, να καθυστερούν τα έκτακτα και να δημιουργούνται ανυπέρβλητα προβλήματα στις μεταμοσχεύσεις. Όπως αναφέρθηκε, το πρόβλημα είναι τόσο φλέγον, που ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας και όσων έχουν απομείνει, είτε λόγω παραίτησης είτε με burnout.

Μετακινήσεις από ένα νοσοκομείο σε άλλο

Στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόταση για συνεργασία όλων των νοσοκομείων της πόλης, ώστε να γίνονται μετακινήσεις στελεχών από το ένα στο άλλο. Σύμφωνα με πληροφορίες του iatronet.gr, παρατέθηκαν στοιχεία που φανερώνουν την δυσανάλογη κατανομή των αναισθησιολόγων, όπως π.χ. το ότι Ιπποκράτειο έχει τον ίδιο αριθμό με πολύ μικρότερα νοσοκομεία, όπως το "Άγιος Δημήτριος". Το γεγονός, όμως, ότι τα δύο νοσοκομεία ανήκουν στην δικαιοδοσία διαφορετικών ΥΠΕ (το Ιπποκράτειο στην 4η και ο «Άγιος Δημήτριος» στην 3η), ορθώνει εμπόδια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως χρειάστηκαν 7 ημέρες για να παραταθεί η μετακίνηση τριών γιατρών για έναν ακόμα μήνα, όπως αναφέρθηκε από αρμόδια πηγή. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τρόποι απλοποίησης της διαδικασίας, στη λογική πως η πόλη είναι ενιαία.

Με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα, οι επικεφαλής των δύο ΥΠΕ τοποθετήθηκαν για το συγκεκριμένο θέμα, στέλνοντας και τα δικά τους μηνύματα.

"Οι προτάσεις μας προς την κα Υπουργό στηρίζονται σε δύο βασικούς άξονες: αυτούς της συλλογικής δράσης και στενής συνεργασίας μεταξύ των Νοσοκομείων του αστικού ιστού, αλλά και του καλύτερου δυνατού επιπέδου παροχής υπηρεσιών Υγείας", έγραψε ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης.

"Η έλλειψη αναισθησιολογων είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, με πολλές αθέατες παραμέτρους, που πραγματικά η λύση μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί", παρατήρησε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης, για να προσθέσει παρακάτω με νόημα πως "η διαχείριση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος της Πόλης της Θεσσαλονίκης δεν έχει ούτε εγωισμούς ούτε ατζέντες".

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας στο Ιπποκράτειο, καθηγητής Χειρουργικής του ΑΠΘ, Απόστολος Καμπαρούδης, υποστήριξε ερωτηθείς από το iatronet.gr πως η μετακίνηση αναισθησιολόγων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο δεν αποτελεί βιώσιμη λύση. "Διασπείρεις το πρόβλημα για να το κάνεις πιο μικρό. Δεν γίνεται να μετακινείς επ  αόριστον γιατρούς του ΕΣΥ", παρατήρησε και πρόσθεσε πως η λύση βρίσκεται στην υπογραφή υπουργικής απόφασης που θα ενεργοποιεί την διάταξη για την υποχρεωτική συνδρομή ιδιωτών.

Οι ιδιώτες αναισθησιολόγοι

Τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης φέρονται πως έχουν στο pay roll τους σχεδόν 100 αναισθησιολόγους συνολικά. Αίτημα του υπουργείου Υγείας είναι να διαθέσουν από 2 στο Ιπποκράτειο ανά μήνα, προκειμένου να μπορέσει να ορθοποδήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιώτες αναισθησιολόγοι που συμμετείχαν στη συνάντηση δεν ήταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο να βοηθήσουν το δημόσιο νοσοκομείο, εφόσον τους δοθεί η δυνατότητα.

Υπενθυμίζεται πως επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει στείλει μήνυμα στους κλινικάρχες, προειδοποιώντας πως αν δεν συνδράμουν εθελοντικά θα υποχρεωθεί να ενεργοποιήσει σχετική διάταξη (σ.σ. το Άρθρο 56 του ψηφισμένου νόμου "Γιατρός για όλους" 4931/2022), στην οποία προβλέπεται η υποχρέωση των ιδιωτών που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ να συνδράμουν σε περιοχές και σε ειδικότητες που υπάρχουν διαπιστωμένες ελλείψεις του ΕΣΥ, για συγκεκριμένο χρόνο.

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, έπειτα από σύσκεψη με τους διοικητές νοσοκομείων στα νέα γραφεία της 4ης ΥΠΕ, ανέφερε για το θέμα: "Γίνεται μία προσπάθεια, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και είναι βέβαιο ότι με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη θα υπάρχουν πολλά περισσότερα κίνητρα στους γιατρούς να παραμείνουν στο εθνικό σύστημα Υγείας".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη