Τους δικαιούχους των επικαιροποιμένων εμβολίων κατά της CoViD ανακοίνωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς στο υπουργείο Υγείας.

Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την Τετάρτη και στόχος τους είναι να καλυφθεί η περιορισμένη διάρκεια της ανοσίας, όπως και η εμφάνιση νέων παραλλαγών.

Όπως είπε η καθηγήτρια, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) γνωμοδότησε θετικά για δύο εμβόλια κατά της Όμικρον 1. Η έγκριση στοχεύει στην έγκαιρη έναρξη εμβολιασμών ενόψει φθινοπώρου και του χειμώνα.

Στηρίζονται στην τεχνολογία mRNA και περιλαμβάνουν την αρχική μορφή του ιού και την παραλλαγή Όμικρον 1. Αυξάνουν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και είναι αποτελεσματικά κατά των παραλλαγών Όμικριν 1, 2 και 5.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με εκείνες των αρχικών εμβολίων, δηλαδή ήπια και ήπιας διάρκειας.

Μπορούν να χορηγηθούν από την ηλικία των 12 ετών και πάνω και οι συστάσεις μπορούν να οριστούν από κάθε χώρα. Προορίζονται μόνο για αναμνητική δόση, δηλαδή μετά τη συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού (2 δόσεις για υγιείς και 3 δόσεις για ανοσοκατεσταλμένους).

Τα εμβόλια χορηγούνται τουλάχιστον 3 μήνες μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή μετά τη νόσηση. Προτεραιότητα έχουν όσοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Οι πίνακες θα αξιολογηθούν αύριο από την επιτροπή εμβολιασμών και θα αναρτηθούν.

Δικαιούχοι των εμβολίων είναι όλα άτομα άνω 60 ετών, άτομα ηλικίας 12 - 15 ετών που ανήκουν ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με οδηγίες γιατρού, άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε δομές μακροχρόνιας νοσηλείας, επαγγελματίες Υγείας και άτομα που διαβιούν με άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή ή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Η κ. Θεοδωρίδου έσπευσε, πάντως, να ξεκαθαρίσει πως σημασία δεν έχει τι εμβόλιο κάνεις, αλλά πότε το κάνεις.

Για όσους έχουν κάνει τέταρτη δόση ή τρίτη και έχουν νοσήσει, θα αποφασίσει αύριο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Πλατφόρμα

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως λίγο μετά τις 6 το απόγευμα άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού.

Σήμερα - είπε - αναμένεται η έγκριση για τα πλήρως επικαιροποιημένα εμβόλια για τις παραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5, τα οποία θα χορηγηθούν στην Ελλάδα έως το τέλος του έτους. 

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, στη χώρα μας έχουν γίνει 21,35 εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά της CoViD και 7,6 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Από τους δικαιούχους τέταρτης δόσης, την έχουν λάβει περίπου 500.000. Η σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα είναι στη 10η θέση από τις 27.

Για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στους εργαζόμενους, επισήμανε πως είμαστε μεν σε φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό, αλλά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου.

Γρίπη

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό κατά της γρίπης, σημειώνοντας πως ενδέχεται να έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα.

Τα εμβόλια κατά της γρίπης είναι ήδη στα φαρμακεία και η εγκύκλιος αναφέρει πως θα χορηγηθούν από το τέλος Σεπτεμβρίου. Να γίνουν, ωστόσο, μέσα στον Οκτώβριο, καθώς απαιτούνται δύο εβδομάδες μέχρι να αναπτυχθούν αντισώματα.

Σημείωσε πως υπάρχει κόπωση από τους πολλούς εμβολιασμούς, λέγοντας πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπιστεί η απειλή.

Για το είναι σοβαρό το ενδεχόμενο συλλοίμωξης με κορωνοϊό και γρίπη, η καθηγήτρια ανέφερε πως εάν αυτό συμβεί, η έκβαση θα είναι βαρύτερη.

Δημ.Κ.