Υπάρχει κόπωση στον πληθυσμό με τους αλλεπάλληλους εμβολιασμούς κατά της CoViD, αλλά δεν υπάρχουν - προς το παρόν - στοιχεία σχετικά με το πότε θα είναι διαθέσιμο το ετήσιο εμβόλιο.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση που έγινε στο υπουργείο Υγείας σχετικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

"Η επιδημιολογία είναι τόσο ρευστή, τόσο μεταβαλλόμενη που νομίζω ότι κανείς και από τους πλέον ειδικούς δεν τολμάει να διατυπώσει μια σύσταση ή μια τέλος πάντων τοποθέτηση ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να προχωρήσει κανείς σε αυτόν τον ετήσιο εμβολιασμό", ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδου, η βιβλιογραφία και οι ενδείξεις είναι σαφείς: μετά την πάροδο τριών τεσσάρων μηνών η ανοσία φθίνει, επομένως ναι αυτά τα άτομα θα κάνουν και την επόμενη δόση με το επικαιροποιημένο.

Σχετικά με την υβρική ανοσία, υπογράμμισε πως υπάρχει η θεωρία πως, εάν έχεις κάνει τρεις δόσεις εμβολίου και νοσήσεις, έχεις υβριδική ανοσία και δεν χρειάζεσαι εμβόλιο: "Δεν ισχύει αυτό", ξεκαθάρισε η καθηγήτρια, για να σημειώσει:

"Μετά από τη νόσηση, εφόσον έχει περάσει ένα διάστημα πέραν τουλάχιστον των τριών μηνών, χρειάζεται ο επανεμβολιασμός με επικαιροποιημένα εμβόλια".

Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως υπάρχει κόπωση στον πληθυσμό, την οποία χαρακτήρισε ως "σημαντικό παράγοντα", μαζί με την αναμονή για καλύτερο εμβόλιο.

"Τονίζουμε ότι κάνουμε όποιο εμβόλιο έχουμε στα χέρια μας και δεν περιμένουμε", σημείωσε η καθηγήτρια.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα