Τι εννοούμε όταν λέμε "κακή" συνήθεια; Ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό μπορεί να έχει αλκοόλ και όχι πολλή θρεπτική αξία, αλλά δεν είναι κακή συνήθεια. Ένα μπουκάλι κρασί με το φαγητό, από την άλλη...

Οπότε εδώ θα μιλήσουμε όντως για συνήθειες που μπορεί να σας κάνουν κακό, και ίσως θα ήταν καλό να σκεφτείτε να τις κόψετε.

Κάνετε "κρακ" τις αρθρώσεις σας

Δεν ενοχλεί απλώς τους φίλους και τους συναδέλφους σας. Μια ουσία που ονομάζεται αρθρικό υγρό κρατά τις αρθρώσεις σας να κινούνται εύκολα. Το κρακ που κάνουν οι αρθρώσεις σας γίνεται όταν σκάσετε μικροσκοπικές φυσαλίδες σε αυτό το υγρό. Εάν το κάνετε συνεχώς, είναι πιο πιθανό να έχετε πρησμένα χέρια και πιο αδύναμο κράτημα με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, δεν αυξάνει τις πιθανότητές σας για αρθρίτιδα.

Τρώτε τα νύχια σας

Αυτό μπορεί να βλάψει τα δόντια σας καθώς και το δέρμα γύρω από τα νύχια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Μπορεί επίσης να κρυολογήσετε όταν βάζετε τα δάχτυλά σας, που συχνά μεταφέρουν μικρόβια, στο στόμα σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να κρατάτε τα νύχια σας τακτικά κομμένα. Εάν το άγχος είναι ο λόγος για τη συνήθεια σας, μπορείτε να δοκιμάσετε πράγματα όπως η άσκηση, για να το διαχειριστείτε.

Δεν κοιμάστε αρκετές ώρες

Αν δεν κοιμάστε αρκετά, είναι λογικό να είστε ακόμα κουρασμένοι την επόμενη ημέρα - μπορεί επίσης να έχετε περισσότερες πιθανότητες για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και κατάθλιψη. Ορίστε μια τακτική ρουτίνα ύπνου και ακολουθήστε την όσο πιο πιστά μπορείτε, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Και κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να έχετε 7-8 ώρες χωρίς διακοπές κάθε νύχτα.

Σκρολάρετε πριν τον ύπνο

Το μπλε φως που εκπέμπεται από ηλεκτρονικά gadget όπως τηλέφωνα, υπολογιστές και τηλεοράσεις μπορεί να χαλάσει τον ύπνο σας. Ηρεμήστε πριν κοιμηθείτε και μην φορτώνετε τον εγκέφαλό σας με έξτρα πληροφορίες. Αν θέλετε να διαβάσετε κάτι, ανοίξτε ένα βιβλίο. Κρατήστε το υπνοδωμάτιό σας σκοτεινό και ήσυχο για καλύτερο ύπνο.

Κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα

Οι περισσότεροι από εμάς περνάμε πολύ χρόνο σε καρέκλες. Μέρος του προβλήματος είναι ο σύγχρονος χώρος εργασίας, αλλά πολλές φορές το καθισιό συμβαίνει και στο σπίτι - για ξεκούραση. Αυτό επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσατε να πάρετε βάρος. Συνδέεται επίσης με άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, υπάρχει μια εύκολη λύση: Απλώς, να σηκώνεστε κάθε τόσο και να περπατάτε. Ακόμη και 10 λεπτά περπάτημα κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσουν.

Τρώτε πάρα πολύ

Αν έχετε αυτή την συνήθεια - ακόμα και αν μιλάμε για υγιεινό φαγητό - είναι πιθανό να πάρετε βάρος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και υπέρταση. Ελέγξτε τα μεγέθη των μερίδων πριν από τα γεύματα και μην το παρακάνετε με τα σνακ μέσα στην ημέρα. Το ίδιο επιβλαβές μπορεί να είναι το να τρώτε πολύ γρήγορα, καθώς ο εγκέφαλος δεν προλαβαίνει να στείλει σήμα ότι έχει χορτάσει, με αποτέλεσμα να τρώτε περισσότερο.

Δεν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα

Ναι, είναι βαρετό αλλά είναι απαραίτητο. Το βούρτσισμα από μόνο του δεν αρκεί για να φύγει η πλάκα, το στρώμα από βακτήρια που μένει πάνω στα δόντια και προκαλεί τερηδόνα. Η υπερβολική πλάκα μπορεί να προκαλέσει ασθένειες των ούλων, που μπορεί να γίνουν σοβαρές.

Καπνίζετε

Αυτή η συνήθεια επηρεάζει σχεδόν κάθε όργανο στο σώμα σας. Μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο, βρογχίτιδα, εμφύσημα και άλλα προβλήματα υγείας. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο φυματίωσης, οφθαλμικών προβλημάτων και διαταραχών του ανοσοποιητικού όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας