Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της παραλλαγής Κένταυρος στην Ελλάδα, περιλαμβάνεται στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του Οργανισμού, από τις 22 Ιουλίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου εξετάστηκαν 664 δείγματα, έπειτα από τυχαία επιλογή. Σε όλα απομονώθηκε στέλεχος Όμικρον και μεταξύ αυτών σε ένα εντοπίστηκε η υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 (ΒΑ.2.75.2).

Η παραλλαγή BA.2.75 ή "Κένταυρος" εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Από τότε, έχει ανιχνευθεί σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.

Εκτός από την προφανή ταχεία ανάπτυξή της και την ευρεία γεωγραφική της εξάπλωση, οι ιολόγοι έχουν θορυβηθεί από τον τεράστιο αριθμό των επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει η BA.2.75, σε σχέση με την BA.2, από την οποία είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί.

Μια σειρά μελετών έχει δείξει ότι οι δύο παραλλαγές (Όμικρον 5 και Κένταυρος) έχουν περίπου παρόμοιες ικανότητες να αποφεύγουν την ανοσία που παρέχεται από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα