Πολλά πράγματα μπορούν να κάνουν τους μυς σας να ατονήσουν και να σας κάνουν να αισθάνεστε αδύναμοι. Μερικές φορές συμβαίνει εντελώς ξαφνικά. Αλλά η μυϊκή αδυναμία είναι πιο πιθανό να σας επηρεάσει σιγά-σιγά με την πάροδο του χρόνου. Ας δούμε τις πιο πιθανές αιτίες - άλλες φυσιολογικές και άλλες ανησυχητικές.

Τα χρόνια που περνούν

Είναι φυσιολογικό να χάνετε μυϊκή μάζα και να αδυνατίζετε με την ηλικία. Οι γιατροί το ονομάζουν αυτό σαρκοπενία. Πιθανότατα δεν θα το προσέξετε πολύ πριν από τα 60 ή τα 70 σας. Η σαρκοπενία μπορεί επίσης να συνοδεύεται από άλλες καταστάσεις υγείας που σας καθιστούν λιγότερο δραστήριους. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται σαρκοπενία, μπορεί να το ελέγξει βλέποντας πόσο γρήγορα μπορείτε να περπατήσετε.

Τι φάρμακα παίρνετε;

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να αποδυναμώσουν τους μυς σας. Αυτά περιλαμβάνουν κορτικοστεροειδή όπως η πρεδνιζόνη και τις στατίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη. Εάν αισθάνεστε αδύναμοι και δεν ξέρετε γιατί, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν μπορεί να είναι παρενέργεια κάποιου φαρμάκου που παίρνετε.

Κρυολόγημα ή γρίπη

Εάν έχετε ένα άσχημο κρυολόγημα, γρίπη ή κάποιο άλλο παρόμοιο νόσημα, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και αδύναμοι. Τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να παραμείνουν έως και μερικές εβδομάδες. Αλλά θα πρέπει να φύγουν μόλις η κατάσταση βελτιωθεί. Ορισμένοι ιοί μπορούν να μολύνουν τον ίδιο τον μυ προκαλώντας αδυναμία.

COVID-19

Τα σημάδια της COVID-19 είναι συχνά παρόμοια με εκείνα της γρίπης και περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό και κόπωση. Αλλά η COVID μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της μυϊκής αδυναμίας. Εάν μια κακή περίπτωση COVID ή οποιασδήποτε άλλης ασθένειας σας κρατήσει στο κρεβάτι, στο σπίτι ή στο νοσοκομείο, για μέρες ή εβδομάδες, οι μύες σας επίσης θα χάσουν τη δύναμή τους γρήγορα. Η φυσικοθεραπεία και κάποιες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι με τη συμβουλή του φυσικοθεραπευτή θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τη δύναμή σας.

Μυϊκός τραυματισμός

Σηκώσατε κάτι που ήταν πολύ βαρύ; Ή μήπως η δουλειά σας περιλαμβάνει πολλές επαναλαμβανόμενες κινήσεις; Αν ναι, η αιτία της μυϊκής σας αδυναμίας μπορεί να είναι μια μυϊκή καταπόνηση ή ακόμα και ένα πιο σοβαρό τραύμα. Αν δεν είναι πολύ κακό, εναλλάξτε ζεστές και κρύες κομπρέσες και κρατήστε το σημείο ανυψωμένο για λίγο, ώστε να νιώσετε καλύτερα. Επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν ο τραυματισμός σας επιδεινωθεί. Οι τακτικές διατάσεις και οι ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσετε τους μυς σας δυνατούς και να αποτρέψετε μελλοντικούς τραυματισμούς.

Πολλαπλή σκλήρυνση

Η μυϊκή αδυναμία μπορεί να είναι σημάδι μιας σοβαρής κατάστασης υγείας όπως η πολλαπλή σκλήρυνση. Όταν το έχετε, το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στο προστατευτικό στρώμα που περιβάλλει τις νευρικές σας ίνες. Αυτό οδηγεί σε διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και άλλων μερών του σώματός σας. Τα σημεία και τα συμπτώματα της σκλήρυνσης διαφέρουν ευρέως από το ένα άτομο στο άλλο, αλλά συχνά περιλαμβάνουν μούδιασμα ή αδυναμία στο ένα ή και στα δύο χέρια και πόδια.