Στη δημιουργία ενός μόνιμου πρωτοκόλλου παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά της CoViD, προχωρεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Όπως αναφέρεται σε σημερινή έκθεση, στόχος είναι η παρακολούθηση της απόδοσης, σε πραγματικό χρόνο, των εμβολίων που χορηγούνται στον πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο εντοπισεμός οποιουδήποτε δεδομένου που αφορά μειωμένη αποδοτικότητα, ώστε να τροποποιηθούν ανάλογα οι συστάσεις για εμβολιασμό.

Τα υπό αξιολόγηση δεδομένα θα αντληθούν από διάφορα μητρώα, συμπεριλαμβανομένων των βάσεων δεδομένων για τον εμβολιασμό και για την υγεία του πληθυσμού.

Η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων έχει ξεκινήσει από τα τέλη του 2020, ενώ στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα για την τακτική παρακολούθησή της και την πραγματοποίηση μελετών σε διαφορετικά περιβάλλοντα και πληθυσμούς. Θα εξεταστούν παράμετροι, όπως η σοβαρή νοσηση, η μέτρια νόσηση ασθένεια, η διασπορά του κορωνοϊού και ειδικά σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας.

Το τρέχον πρωτόκολλο θα οδηγήσει σε μία αναδρομική μελέτη, με δεδομένα που συλλέγονται τακτικά από τον πληθυσμό, με εξαίρεση όσων ζουν σε κλειστά ιδρύματα, όπως γηροκομεία και φυλακές.

Το ECDC ενθαρρύνει τη διεξαγωγή μελετών αποτελεσματικότητας από τις ευρωπαϊκές χώρες, χρησιμοποιώντας ως βάση το συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Η χρήση της ίδιας βάσης θα διευκολύνει τη συγκρισιμότητα των αποτελεσμάτων μεταξύ διαφορετικών αναλύσεων.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Eκτη ένδειξη για το Dupilumab στις ΗΠΑ
Νοσοκομεικοί γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς
Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέεται με την εμφάνιση λιπώδους νόσου του ήπατος