Nέα έρευνα αναφέρει ότι η κατανάλωση πολλών σακχαρούχων αναψυκτικών μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο.

Tα αποτελέσματα της έρευνας του American Cancer Society φαίνεται να σχετίζονται με τον υψηλότερο ΔΜΣ των συμμετεχόντων που κατανάλωναν τακτικά σακχαρούχεα αναψυκτικά, αναφέρει η έρευνα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία μελέτης για την πρόληψη του καρκίνου ερευνώντας για σχέσεις μεταξύ αυτών των αναψυκτικών και όλων των καρκίνων, καρκίνων που συνδέονται με την παχυσαρκία και 20 ειδών καρκίνου.

Ακολούθησαν τους συμμετέχοντες από το 1982, όταν 934.000 άνθρωποι χωρίς καρκίνο έδωσαν στοιχεία για την κατανάλωση αναψυκτικών μέχρι το 2016.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 135.000 συμμετέχοντες πέθαναν από καρκίνο έως το 2016.

Ενώ η κατανάλωση περισσότερων από 2 σακχαρούχων αναψυκτικών την ημέρα δεν συνδεόταν με θανάτους από όλα τα είδη καρκίνου, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν κανένα, συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο θανάτων που συνδέονταν με την παχυσαρκία. Αυτό ακυρώθηκε μετά από προσαρμογή για τον ΔΜΣ.

Tα σακχαρούχα αναψυκτικά συνδέονταν με αυξημένα ποσοστά θανάτου από καρκίνο στο παχύ έντερο και στους νεφρούς, που ίσχυαν και μετά τις προσαρμογές για τον Δείκτη Μάζας Σώματος.

Συμμετέχοντες που κατανάλωναν αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά, επίσης είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στο πάγκρεας, ακόμα και όταν τα στοιχεία προσαρμόστηκαν για τον ΔΜΣ.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Πηγές:
Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα