Στο "κόκκινο" βρίσκονται οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, τρεις μήνες πριν το τέλος του έτους. Η ακρίβεια προϊόντων και υπηρεσιών που καλούνται να προμηθευτούν στραγγίζουν τα διαθέσιμα. Παρά το ότι οι προϋπολογισμοί είναι αυξημένοι σε σχέση με πέρυσι, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

"Δεν είναι σε θέση να διαθέτουν ούτε ένα ευρώ για την ανανέωση και συντήρηση του εξοπλισμού", καταγγέλλει ο Μιχάλης Γιαννάκος (φωτογραφία), πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, λόγω της οικονομικής αδυναμίας και της δυσκολίας να κάνουν προσλήψεις με συμβάσεις, στις υποστηρικτικές υπηρεσίες, οι διοικήσεις των νοσοκομείων εκχωρούν υπηρεσίες σε ιδιώτες εργολάβους (πλυντήρια, μαγειρεία, καθαριότητα, φύλαξη, εστιαση), οι οποίες έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα να επισκευάσουν βλάβες σε ιατρικά μηχανήματα, με αποτέλεσμα ασθενείς να στέλνονται για εξετάσεις σε ιδιωτικά εργαστήρια, γεγονός το οποίο προκαλεί οικονομική επιβάρυνση στον ΕΟΠΥΥ και στους ίδιους τους ασθενείς.

Την ίδια ώρα, οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου έχουν πολλαπλασιαστεί, τα προϊόντα για τις ανάγκες σίτισης των ασθενών (φρούτα, ψάρια, λαχανικά) αυξήθηκαν έως 50%, με βάση τις μηνιαίες μέσες τιμές που διαμορφώνονται στη κάθε περιφέρεια, οι οποίες είναι και μικρότερες από τις πραγματικές τιμές της αγοράς, προκειμένου να μην αυξάνεται ο πληθωρισμός.

"Οι προμηθευτές ζητούν συνεχώς ανατιμήσεις στις συμβάσεις που συνάπτουν με τα νοσοκομεία, οι οποίες έφτασαν έως και 50%", σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο κ. Γιαννάκος εκτιμά πως η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υποβαθμίζετσι συνεχώς και θεωρεί πως είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης των προυπολογισμών των νοσοκομείων. 

Καλεί τον υπουργό Υγείας να χρηματοδοτήσει τα νοσοκομεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανατιμήσεις και να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες στους ασθενείς. Τον καλεί, επίσης, να εξετάσει τους μισθούς των υγειονομικών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι χαμηλότεροι του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. "Ποιός μπορεί να ζήσει σήμερα με μισθούς 600, 700 ευρώ;", αναρωτιέται.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις