Για τους γονείς, η διδασκαλία των παιδιών σχετικά με τη σωστή στοματική υγιεινή αρχίζει από νωρίς. Το πόσο καλά το παιδί σας φροντίζει τα δόντια του μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη στοματική, αλλά και γενική υγεία του. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να έχει ένα πιο λαμπερό και υγιές χαμόγελο, μάθετε πώς να ακολουθείτε ορθά τις οδοντιατρικές συμβουλές από νωρίς και σε τακτική βάση.

Διδάσκοντας θετικές συνήθειες στοματικής υγιεινής στο παιδί σας, όπως το βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος, μπορείτε να συνδράμετε καθοριστικά και δυναμικά στην υιοθέτηση υγιούς τρόπου ζωής

Ξεκινήστε το βούρτσισμα των δοντιών του μωρού σας όταν ανατέλλουν τα νεογιλά του δόντια, χρησιμοποιώντας μια βρεφική οδοντόβουρτσα. Χρησιμοποιήστε νερό και μια μικρή ποσότητα φθοριούχου οδοντόκρεμας (περίπου στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού).

Φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά. Τα παιδιά που είναι ηλικίας μεταξύ δύο και έξι ετών πρέπει να χρησιμοποιούν ποσότητα φθοριούχου οδοντόκρεμας σε μέγεθος μπιζελιού. Επιβλέπετε πάντα τα παιδιά κάτω των έξι ετών κατά το βούρτσισμα, καθώς είναι πιο πιθανό να καταπιούν την οδοντόκρεμα.

Μόλις τα δόντια του παιδιού σας ακουμπήσουν μεταξύ τους, μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε και οδοντικό νήμα ανάμεσά τους.

Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες προάγουν τα υγιή δόντια στο σύνολό τους.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει υγιεινά. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά, τις καραμέλες και άλλες τροφές που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας. Όταν η ζάχαρη κάθεται στα δόντια, μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα.

Καθώς αρχίζετε να εφαρμόζετε στην πράξη τις οδοντιατρικές συμβουλές για παιδιά, σκεφτείτε να συμπεριλάβετε αυτά τα είδη τροφίμων και ποτών στην καθημερινή διατροφή του παιδιού σας:

 • Τυρί
 • Γάλα
 • Ξηροί καρποί
 • Τραγανά λαχανικά
 • Μήλα
 • Αχλάδια

Παράλληλα, συστήνεται η ενίσχυση των επιπέδων φθορίου με τακτική χρήση φθορίου που ενισχύει το σμάλτο. Όταν το σμάλτο είναι σκληρό, είναι πιο δύσκολο για τα οξέα να εισχωρήσουν στο δόντι, να το διαβρώσουν και αν δημιουργήσουν σημαντικότερα προβλήματα. Αν και πολλοί τύποι οδοντόκρεμας περιέχουν φθόριο, η ποσότητα δεν είναι συχνά αρκετή για να προστατεύσει πλήρως τα δόντια του παιδιού σας.

Γενικά, συμπεριφερθείτε ως ένα καλό πρότυπο. Τα παιδιά είναι φυσικό να θαυμάζουν και να μιμούνται τους γύρω τους. Ως εκ τούτου, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την προώθηση της καλής οδοντικής υγιεινής είναι να είστε ένα θετικό πρότυπο.

Ο προγραμματισμός τακτικών οδοντιατρικών ραντεβού μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα προαγωγής της υγείας.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας επισκέπτεται τον οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Με τον προγραμματισμό και την τήρηση τακτικών ραντεβού, κάνετε τη στοματική υγιεινή προτεραιότητα για την οικογένειά σας. Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στον οδοντίατρο εντός έξι μηνών από την ανατολή του  πρώτου τους δοντιού και στη συνέχεια δύο φορές το χρόνο.

Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο κάνουν επίσης την εμπειρία λιγότερο τρομακτική. Είναι χρήσιμο να μιλήσετε με το παιδί σας για το τι μπορεί να περιμένει σε ένα οδοντιατρικό ραντεβού πριν πάτε στο ιατρείο.

Πολλοί γονείς φοβούνται την ιδέα να πάνε το παιδί τους στον οδοντίατρο. Τι θα λέγατε όμως αν σας αναφέραμε ότι το παιδί σας μπορεί ακόμη και να ανυπομονεί να πάει στο μέλλον; Αν αυτό σας ακούγεται σαν κάτι που θέλετε, τότε διαβάστε παρακάτω!

Σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίσει το παιδί να επισκέπτεται οδοντίατρο;

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδοδοντιατρικής συνιστά τα παιδιά να επισκέπτονται τον οδοντίατρο για έλεγχο των αναγκών τους σε θέματα υγείας μεταξύ 6 μηνών και ενός έτους. Τα παιδικά δόντια αρχίζουν να εμφανίζονται γύρω στους έξι μήνες, ενώ τα δόντια των ενηλίκων έρχονται από τα 6 ή 7 έτη. Η προληπτική φροντίδα και η θεραπεία είναι καθοριστικές για την οικοδόμηση ενός υγιούς χαμόγελου σε όλη του τη ζωή.

Είναι σημαντικό να πηγαίνετε το παιδί σας στον οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό, ώστε να γίνουν τυχόν οδοντιατρικές εργασίες πριν η στοματική του υγεία γίνει πολύ δύσκολη ή δαπανηρή για να διορθωθεί αργότερα. Τα παιδικά δόντια είναι απαραίτητα, επειδή λειτουργούν ως οι φυσικοί φορείς διατήρησης του χώρου για τα μελλοντικά ενήλικα δόντια τους.

Ιδέες για μια υπέροχη πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο :

 1. Φέρτε μαζί σας το αγαπημένο τους παιχνίδι.
 2. Διαβάστε στο παιδί σας ένα βιβλίο πριν από το ραντεβού.
 3. Εξηγήστε τι θα συμβεί όταν φτάσετε εκεί.
 4. Κλείστε ένα ραντεβού για το παιδί σας σε μια ώρα που είναι πιο πιθανό να είναι χαρούμενο.
 5. Κάντε ερωτήσεις για να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας καταλαβαίνουν τι θα συμβεί.
 6. Να είστε υποστηρικτικοί και καθησυχαστικοί καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας - Μην αφήσετε τίποτα να σας κάνει να αγχωθείτε περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να είναι διασκεδαστική για το παιδί σας αν ξέρει τι να περιμένει.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να έχουν εφ' όρου ζωής καλή υγεία και οδοντιατρική φροντίδα, ισορροπώντας τη διατροφή τους, εφαρμόζοντας τη σωστή φροντίδα στο σπίτι και φροντίζοντας να πηγαίνουν τακτικά στον οδοντίατρο για εξετάσεις.