Δεκαπέντε σκύλοι οδηγοί με τους τυφλούς χειριστές τους παρευρίσκονται στη χώρα μας αυτές τις μέρες για το συνέδριο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σκύλων Οδηγών (European Guide Dog Federation/EGDF) στις 22-25 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Ramada στο Μάτι. Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται ένα τέτοιο γεγονός στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ο κ. David Adams, πρόεδρος της EGDF: «Στο συνέδριο που θα γίνει στην Αττική, η EGDF θα ενώσει εκπροσώπους από περισσότερους από 40 οργανισμούς σε 25 χώρες. Θα συζητήσουμε πώς θα βελτιωθεί η προσβασιμότητα και πώς θα ενδυναμώσουμε τα δικαιώματα των περίπου 30.000 Ευρωπαίων με αναπηρία που έχουν σκύλους βοηθούς. Περιμένουμε να παραβρεθούν 15 σκύλοι οδηγοί στο συνέδριο- ρεκόρ συμμετοχής!».

Ο ίδιος συνεχίζει: «Το συνέδριο φέρνει κοντά χειριστές σκύλων οδηγών και παρόχους υπηρεσιών ώστε να ανταλλάξουν ιδέες, να μοιραστούν καλές πρακτικές, και ειδικά αυτή την περίοδο να λύσουν προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid. Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν και Έλληνες από τον χώρο της πολιτικής και επαγγελματίες σκύλων οδηγών».

Το όραμα για μια προσβάσιμη Ευρώπη

Οι πρωτοβουλίες για μια πιο προσβάσιμη Ευρώπη και ο τρόπος διαχείρισης προβλημάτων όπως η άρνηση ελεύθερης εισόδου σε σκύλους οδηγούς από αεροπορικές εταιρείες, είναι ορισμένα θέματα που θα θίξουν Ευρωπαίοι χειριστές και εκπρόσωποι σχολών σκύλων οδηγών. Από την άλλη, τυφλοί χειριστές σκύλων οδηγών από την Ελλάδα, θα μιλήσουν για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι με τους σκύλους οδηγούς τους στην καθημερινότητά τους και για την αξία ενός σκύλου οδηγού στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Εκπρόσωποι από σχολές σκύλων οδηγών θα τονίσουν τη σημασία της εκπαίδευσης τυφλών στην κινητικότητα και τον προσανατολισμό με λευκό μπαστούνι. Ενδιαφέρον έχει και η τεχνολογία που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο για τους ανθρώπους με οπτική βλάβη.  

Η ελληνική ευκαιρία

Για την πραγματοποίηση του συνεδρίου, η EGDF με έδρα τη Βρετανία, μια χώρα με εμπειρία ενός αιώνα στο θεσμό των σκύλων οδηγών, συμμαχεί με την Ελλάδα με σχετικά πρόσφατη εμπειρία στους σκύλους οδηγούς τυφλών (από το 2008). Συνδιοργανωτές είναι η Σχολή σκύλων οδηγών τυφλών Λάρα και οι Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος.    

Όπως επισημαίνει η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου: «Ως πρόεδρος ΔΣ της Σχολής Σκύλων-Οδηγών Λάρα και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκύλων - Οδηγών (EGDF), είμαι υπερήφανη που συνδιοργανώνουμε για πρώτη φορά, ένα συνέδριο για τους σκύλους-οδηγούς στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι η συνεχής ανάδειξη των ελλειμμάτων που υπάρχουν όσον αφορά την κοινωνική πρόνοια προς τους τυφλούς και τις τυφλές και η ενδυνάμωση του θεσμού των σκύλων-οδηγών, ενάντια στον αποκλεισμό και τις προκαταλήψεις».

Για το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος», η απόφαση της European Guide Dog Federation να πραγματοποιήσει το Συνέδριό της στην Ελλάδα είναι τιμητική για την χώρα μας. Θα δώσει την ευκαιρία ανταλλαγής τεχνογνωσίας και θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την κοινότητα των χειριστών σκύλων οδηγών και των εκπαιδευτών σκύλων οδηγών παγκοσμίως. Θα τονιστούν ιδιαίτερα τα προβλήματα προσβασιμότητας που θίγουν την αξιοπρέπεια των ατόμων με οπτική αναπηρία και θέματα εκπαίδευσης σκύλων οδηγών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Ευαγγελισμός": Επεισόδιο μεταξύ του υποδιοικητή και γιατρών στην εφημερία
Χαμηλή τεστοστερόνη και στυτική δυσλειτουργία: Σχετίζονται;
Είχε δίκιο ο Έλον Μασκ για την πληθυσμιακή κατάρρευση της Ελλάδας;