Ιός που πρόσφατα ανακαλύφθηκε σε ρωσική νυχτερίδα, που είναι παρόμοιος με τον SARS-CoV-2, πιθανόν είναι ικανός να μολύνει ανθρώπους -και αν εξαπλωθεί να αντιστέκεται στα υπάρχοντα εμβόλια.

Ερευνητές του Washington State University ανακάλυψαν ότι πρωτεΐνες ακίδες από τον ιό νυχτερίδων που ονομάζεται Khosta-2, μπορεί να μολύνουν ανθρώπινα κύτταρα και ο ιός να είναι ανθεκτικός σε μονοκλωνικά αντισώματα και ορό ανθρώπων που εμβολιάστηκαν για τον SARS-CoV-2. Οι 2 ιοί ανήκουν στην ίδια υποκατηγορία κορωνοϊών (σαρβεκοϊός).

Η έρευνα δείχνει ότι αυτοί οι ιοί που κυκλοφορούν στην άγρια ζωή εκτός Ασίας, επίσης αποτελούν απειλή για την παγκόσμια υγεία, δήλωσε ο ερευνητής Michael Letko,

Ο Letko δήλωσε ότι η ανακάλυψη του Khosta-2 υπογραμμίζει την ανάγκη να εμφανιστούν παγκόσμια εμβόλια για την προστασία έναντι των σαρβεκοϊών γενικά.

Ενώ εκατοντάδες σαρβεκοϊοί έχουν ανακαλυφθεί πρόσφατα, κυρίως σε νυχτερίδες στην Ασία, η πλειοψηφία δεν είναι ικανή να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.

Οι ιοί Khosta-1 και Khosta-2 ανακαλύφθηκαν σε νυχτερίδες στη Ρωσία στο τέλος του 2020 και αρχικά φάνηκε πως δεν αποτελούσαν απειλή για τους ανθρώπους.

Οι ερευνητές μελέτησαν δυο νέους ιούς που ανακαλύφθηκαν. Διαπίστωσαν ότι ο Khosta-1 αποτελεί χαμηλό κίνδυνο για τον άνθρωπο ενώ ο Khosta-2 έχει μερικά χαρακτηριστικά που προβληματίζουν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όπως ο SARS-CoV-2, ο Khosta-2 μπορεί να χρησιμοποιήσει την πρωτεΐνη ακίδα του για να μολύνει κύτταρα, προσκολλώμενος σε πρωτεΐνη υποδοχέας (ACE2), των κυττάρων του ανθρώπου.

Χρησιμοποιώντας ορό από ανθρώπους που εμβολιάστηκαν κατά της COVID-19, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο Khosta-2 δεν αδρανοποίηθηκε από τα υπάρχοντα εμβόλια. Εξέτασαν επίσης ορό ανθρώπων που μολύνθηκαν με την παραλλαγή όμικρον, αλλά τα αντισώματα ήταν αναποτελεσματικά.

Ο Letko δήλωσε ότι από τον νέο ιό λείπουν ορισμένα από τα γονίδια που πιστεύεται ότι εμπλέκονται σε παθογόνα στους ανθρώπους. Υπάρχει όμως κίνδυνος ο Khosta-2 να ανασυνδυαστεί με δεύτερο ιό όπως ο SARS-CoV-2.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PLoS Pathogens.

Πηγές:
PLoS Pathogens.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις