Πλήρως καλυμμένο από ιατρικής απόψεως είναι πλέον το νησί της Καλύμνου, καθώς το αναγκαίο προσωπικό έχει ενταχθεί στο νέο σύστημα του προσωπικού γιατρού.

Η Κάλυμνος έχει αγκαλιάσει τον νέο θεσμό και οι τρείς ιδιώτες γιατροί του νησιού, δυο εκ των οποίων γενικής ιατρικής και ένας παθολόγος, έχουν συνάψει σύμβαση για αυτόν τον σκοπό, σημειώνει ο Γεράσιμος Αποστολάτος, πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της επαρχίας Καλύμνου. "Παράλληλα, υπάρχουν δυο γενικοί γιατροί του ΕΣΥ στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που έχουν επίσης ενταχθεί στο σύστημα".

Έπειτα από την εξαγγελία του υπουργείου υγείας για την ένταξη και άλλων ειδικοτήτων, αναμένονται καρδιολόγοι και πνευμονολόγοι.

Αντιθέτως, πρόβλημα διαπιστώνεται στην Λέρο, όπου δεν υπάρχει κάποιος ιδιώτης γιατρός πρόθυμος να ενταχθεί στο σύστημα. Οι δυο γιατροί που εργάζονται εκεί δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα. Για να υπεκφύγουν, έχουν δηλώσει ως τόπο λειτουργίας άλλα νησιά, όπως η Πάτμος, προκειμένου οι κάτοικοι της Λέρου θέλοντας και μη να προσφεύγουν στις υπηρεσίες τους καταβάλλοντας το αντίτιμο της αποκλειστικότητας.

Ο κ. Αποστολάτος τονίζει ότι το σύστημα αυτό ισχύει στην ΕΕ και ο προσωπικός γιατρός είναι ο πλοηγός στο ΕΣΥ για να κατευθύνει σωστά τον ασθενή.

Πηγές:
ΕΡΤ