Ξεκινά από σήμερα η χορήγηση των επικαιροποιημένων εμβολίων κατά της CoViD, τα οποία καλύπτουν και τα στελέχη Όμικρον 4 και 5 του κορωνοϊού.

Πρόκειται για το πιο σύγχρονο εμβόλιο που διετίθεται σήμερα και η σύσταση λήψης αφορά άτομα άνω των 60 ετών, νεότερους που έχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, υγειονομικούς, εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας ή φροντιστές ανοσοκατεσταλμένων ατόμων.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε χθες στα Παραπολιτικά πως έχουν ήδη χορηγηθεί 41.845 δόσεις με το επικαιροποιημένο κατά της υποπαραλλαγής Όμικρον 1, από τις 12 Σεπτεμβρίου που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα ραντεβού.

Από αυτές, οι 4.345 αφορούσαν την πρώτη αναμνηστική δόση, 31.501 τη δεύτερη αναμνηστική δόση και 5.998 την τρίτη αναμνηστική δόση.

Για το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer κατά των παραλλαγών Όμικρον 4 και 5, έχουν έχουν προγραμματισθεί 31.162 ραντεβού αναμνηστικών δόσεων.

Δικαιούχοι

Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου, πριν τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.

Συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού, που περιλαμβάνουν και την παραλλαγή Όμικρον (ΒΑ.1, ΒΑ.4/ΒΑ.5) σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορωνοϊό σε:

  • Όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  • Άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού.
  • Διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων.
  • Επαγγελματίες Υγείας.
  • Διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα.
  • Φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορωνοϊό.

Ειδικότερα:

  • Άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου).
  • Άτομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 3 μηνών μετά τη νόσηση).

Επιπλέον, παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα αναμνηστικού εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Τονίζεται εκ νέου ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός των παραπάνω ομάδων με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χορηγηθεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είναι το συνολικό ετήσιο κόστος για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία στην Ελλάδα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου