Καθώς τις τελευταίες εβδομάδες που οι αρχές της Ουγκάντας εντόπισαν πάνω από 40 κρούσματα της νόσου του ιού Έμπολα, η ΕΕ κινητοποιεί αρχική έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ για τη στήριξη του Ερυθρού Σταυρού της Ουγκάντας.

Η χρηματοδότηση παρέχεται κατόπιν επείγοντος αιτήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Οι δράσεις του Ερυθρού Σταυρού της Ουγκάντας θα επικεντρωθούν στην περιφέρεια Mubende, όπου επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά η επιδημία, καθώς και σε πέντε άλλες περιοχές σε κίνδυνο, συνολικού πληθυσμού 2,7 εκατ. ανθρώπων, και εστιάζουν στον συντονισμό, την παρακολούθηση με ιχνηλάτηση επαφών, την ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους, και την εμπλοκή των κοινοτήτων για ασφαλείς και αξιοπρεπείς ταφές.

 Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε σχετικά: "Είμαστε σε επαφή με τις αρχές της Ουγκάντας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους εταίρους στη χώρα. Ενισχύσαμε την επιτόπια ομάδα μας αποσπώντας εκεί έναν υγειονομικό εμπειρογνώμονα. Θα συνεχίσουμε να διερευνούμε όλες τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας για να παράσχουμε πρόσθετη στήριξη τη δύσκολη αυτή περίοδο". 

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2022, το Υπουργείο Υγείας της Ουγκάντας ανακοίνωσε ότι εντόπισε ένα κρούσμα νόσου του ιού Έμπολα στη χώρα, από στέλεχος για το οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο.

Την 1η Οκτωβρίου 2022, είχαν καταμετρηθεί πάνω από 41 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 29 θάνατοι (εννέα επιβεβαιωμένοι και 20 πιθανοί), συμπεριλαμβανομένου ενός εργαζομένου στον τομέα της υγείας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας