Η αστυνομία στη Γκάμπια ερευνά τους θανάτους 66 παιδιών, τα οποία έχουν συνδεθεί με τέσσερις τύπους εισαγόμενου ινδικού σιροπιού για τον βήχα.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Ελέγχου Φαρμάκων και οι εισαγωγείς έχουν κληθεί για ανάκριση, ανακοινώθηκε από το γραφείο του προέδρου. Ο πρόεδρος Άνταμα Μπάροου είπε ότι οι αρχές "δεν θα αφήσουν κανένα λιθαράκι" στην έρευνα.

Την Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε παγκόσμιο συναγερμό σχετικά με τα τέσσερα σιρόπια για τον βήχα - προειδοποιώντας ότι μπορεί να συνδέονται με οξείς νεφρικές βλάβες και με θανάτους παιδιών τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Οι πενθούντες γονείς είπαν στο BBC πώς τα παιδιά τους σταμάτησαν να ουρούν αφού τους χορηγήθηκαν τα σιρόπια. Καθώς η κατάστασή τους χειροτέρευε, οι προσπάθειες να σώσουν τη ζωή τους απέβησαν άκαρπες.

Τα προϊόντα - Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup και Magrip N Cold Syrup - παρασκευάστηκαν από μια ινδική εταιρεία, Maiden Pharmaceuticals, η οποία δεν είχε παράσχει εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ.

Η ινδική κυβέρνηση ερευνά επίσης την κατάσταση. Η εταιρεία δεν απάντησε σε αίτημα του BBC για σχολιασμό. Οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Γκάμπια και οι εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού πηγαίνουν τώρα από πόρτα σε πόρτα, καθώς και σε φαρμακεία και αγορές, αναζητώντας τα σιρόπια καθώς και άλλα φάρμακα.

Περισσότερα από 16.000 συσκευασίες έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής και αποσύρονται, δήλωσε αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού στο BBC.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος Μπάροου μίλησε στο έθνος, εκφράζοντας τη λύπη του για την απώλεια ζωών λέγοντας ότι "η πηγή των μολυσμένων φαρμάκων" θα διερευνηθεί.

Ανακοίνωσε σχέδια για το άνοιγμα ενός εργαστηρίου ικανού να ελέγχει εάν τα φάρμακα είναι ασφαλή και μια αναθεώρηση των σχετικών νόμων και οδηγιών για τα εισαγόμενα φάρμακα.

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις