Πολλά φαρμακεία στη Φινλανδία ξεπούλησαν χάπια ιωδίου την Τετάρτη, μια ημέρα μετά τη σύσταση του Υπουργού Υγείας της χώρας, τα νοικοκυριά να αγοράσουν μια δόση σε περίπτωση επείγοντος ραδιενεργού συμβάντος.
Ο Υπουργός δήλωσε ότι ένα ατύχημα σε πυρηνικό εργοστάσιο θα μπορούσε να απελευθερώσει ραδιενεργό ιώδιο στο περιβάλλον που θα μπορούσε να συσσωρευτεί στον θυρεοειδή αδένα.
Φαρμακεία σε πολλές περιοχές της Φινλανδίας ανέφεραν την Τετάρτη ότι τους τελείωσαν τα χάπια ιωδίου καθώς οι πολίτες έτρεξαν να αγοράσουν το φάρμακο. Οι φαρμακαποθήκες επίσης ανακοίνωσαν ότι άδειασε το στοκ τους.
Η σύσταση περιορίζεται στις ηλικίες 3-40 ετών λόγω του πιθανού κινδύνου που θέτει έκθεση σε ραδιενέργεια σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε οδηγίες για τη χρήση χαπιών ιωδίου ώστε να ταιριάζουν με αυτές του ΠΟΥ.
Πηγές:
AP
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πότε πρέπει να γίνεται θρομβόλυση σε ασθενείς με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου [εγκύκλιος]
Αγαπηδάκη: Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας
Πόσο καθυστερούν να φτάσουν στους Έλληνες ασθενείς νέα φάρμακα για καρκίνο - σοβαρές παθήσεις [πίνακας]