Εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, ενόψει του χειμώνα, αναζητούν οι υπεύθυνοι του ΕΟΠΥΥ. Η διοίκηση του Οργανισμού αποφάσισε να προχωρήσει στην τοποθέτηση αντλίας θερμότητας στο κεντρικό κτίριο.

Ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τις 220.000 ευρώ, όπως προβλέπεται σε δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό, ο οποίος είναι σε εξέλιξη. 

Πραγματοποιείται με τη χρήση πλατφόρμας διαγωνισμών του Δημοσίου (ΕΣΗΔΗΣ), μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr και καταληκτική ημερομηνία την 1η Νοεμβρίου. Ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών είναι η 8η Νοεμβρίου (10.00 μμ).

Η αντλία θερμότητας είναι μία μηχανολογική διάταξη, η οποία επιτρέπει τη μεταφορά ενέργειας από έναν χώρο χαμηλής θερμοκρασίας, σε έναν χώρο υψηλότερης θερμοκρασίας. Σχεδιάζεται για να μεταφέρει θερμότητα (θερμική ενέργεια) με φορά αντίθετη από αυτήν της φυσικής ροής. Για την μεταφορά αυτή, απαιτείται κατανάλωση ενέργειας.

Σύμφωνα με την Greenpeace, οι αντλίες θερμότητας αποτελούν την οικονομικότερη λύση όταν υπάρχει ανάγκη για συνεχή θέρμανση (24 ώρες το 24ωρο). 

Η απόδοση υπολογίζεται με συντελεστή απόδοσης (COP), ο οποίος εξαρτάται από παράγοντες, όπως η εξωτερική θερμοκρασία.

Η αντλία θερμότητας, ωστόσο, οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και ένα διαμέρισμα που τη χρησιμοποιεί μπορεί να έχει διπλασιασμό της κατανάλωσης.

Η Greenpeace προτείνει συνδυασμό τοποθέτησης αντλίας θερμότητας με φωτοβολταϊκό σύστημα, ώστε να καλύπτεται η αυξημένη κατανάλωση ρεύματος.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο, ο συνδυασμός αντλιών θερμότητας με μικρές εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος - οικονομικός και περιβαλλοντικά σωστός - για να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης και να εκμηδενιστεί το κόστος θέρμανσης.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"ΑνθίΖΩ" με την ΑΚΟΣ στην Κύπρο
Eρχονται και άλλα προγράμματα πρόληψης
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο