Ενήλικες που χρησιμοποιούν κάνναβη πονούν περισσότερο μετά από εγχείρηση σε σχέση με όσους δεν χρησιμοποιούν, αναφέρει έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Anesthesiology 2022.

Ο Elyad Ekrami, του Cleveland Clinic's Anesthesiology Institute, δήλωσε ότι υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που δείχνουν πώς αυτή επηρεάζει το αποτέλεσμα μιας εγχείρησης στον ασθενή.  Η νέα μελέτη δείχνει ότι ενήλικες που κάνουν χρήση κάνναβης έχουν περισσότερο μετεγχειρητικό πόνο. Συνεπώς, έχουν υψηλότερη κατανάλωση οπιοειδών μετά την εγχείρηση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τους φακέλους 34.521 ενηλίκων ασθενών—1.681 από αυτούς ήταν χρήστες κάνναβης -και οι οποίοι υποβλήθηκαν σε προγραμματισμένη εγχείρηση στην Cleveland Clinic από τον Ιανουάριο 2010 έως τον Δεκέμβριο 2020. Οι χρήστες κάνναβης είχαν χρησιμοποιήσει την ουσία εντός 30 ημερών πριν την εγχείρηση ενώ οι άλλοι ασθενείς δεν χρησιμοποίησαν ποτέ κάνναβη.

Οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν κάνναβη είχαν 14% περισσότερο πόνο κατά τις πρώτες 24 ώρες μετά την εγχείρηση σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ κάνναβη. Επιπλέον, ασθενείς που έκαναν χρήση κάνναβης χρειάστηκαν 7% περισσότερα οπιοειδή μετά την εγχείρηση- που όπως σημειώνουν ερευνητές, δεν ήταν στατιστικά σημαντικό αλλά πιθανόν κλινικά σημαντικό.

Ο Dr. Ekrami πρόσθεσε ότι η σχέση μεταξύ χρήσης κάνναβης, σκορ πόνου και κατανάλωσης οπιοειδών αναφέρθηκε προηγουμένως σε μικρότερες έρευνες αλλά υπήρχαν αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Όπως σημείωσε, η συγκεκριμένη έρευνα έχει πολύ μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος και δεν περιλαμβάνει ασθενείς με διάγνωση χρόνιου πόνου ή αυτούς που έλαβαν περιοχική αναισθησία-κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματα.

Επιπλέον, οι ομάδες που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν ισορροπημένες όσον αφορά παράγοντες που θα μπορούσαν να φέρουν σύγχυση στα αποτελέσματα- όπως ηλικία, φύλο, κάπνισμα και άλλες ουσίες, καθώς και κατάθλιψη και ψυχικές διαταραχές.

Ο Dr. Ekrami σημείωσε ότι επιπλέον έρευνες χρειάζονται για να διαπιστωθεί περαιτέρω η επίδραση της κάνναβης στο αποτέλεσμα μετά την εγχείρηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο