Το Ελίζα απευθύνεται σε επαγγελματίες που εργάζονται κοντά σε παιδιά και τους ζητά να μιλήσουν όταν αντιλαμβάνονται ότι ένα παιδί που βρίσκεται κοντά τους υποβάλλεται σε κάποια μορφή βίας και να γίνουν το χέρι βοήθειας που χρειάζεται κάθε παιδί όταν βιώνει κακομεταχείριση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Πόσο θα περιμένεις μέχρι να μιλήσεις;
Ξεκινά συντονισμένα και για έναν μήνα, η προσπάθεια του Ελίζα να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και κυρίως τους επαγγελματίες που εργάζονται κοντά σε παιδιά, για την αναγκαιότητα να αναφέρονται σε περιστατικά με υποψία κάθε μορφής παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης.

Με το μήνυμα «Πόσο θα περιμένεις μέχρι να μιλήσεις» το Ελίζα παροτρύνει τον επαγγελματία να μιλήσει πριν να είναι αργά. Να μιλήσει για την υποψία του και να συμβουλευτεί έναν από τους συμβούλους/χειριστές της Γραμμής Ελίζα 10454, για τον τρόπο που θα μπορούσε να διαχειριστεί την υποψία αυτή. Το Ελίζα θέλει να τονίσει σε όλους, ότι αυτό στο οποίο αναφέρεται ένας επαγγελματίας που βρίσκεται κοντά σε ένα παιδί, είναι η υποψία του και όχι η βεβαιότητα. Η βεβαιότητα δεν είναι δική του γνώση ή ευθύνη. Ωστόσο και μόνο η κατάθεση υποψίας μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά.

Επιπλέον, το μήνυμα εδράζεται στη γνώση ότι η κακοποίηση συμβαίνει κυρίως εντός του στενού ή ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος του παιδιού και ότι οι άνθρωποι που μπορούν να την αντιληφθούν και να παρέμβουν είναι οι επαγγελματίες που εργάζονται κοντά σε παιδιά, όπως οι δάσκαλοι, οι παιδίατροι, οι προπονητές, οι βρεφονηπιαγωγοί, οι φροντιστές μικρών παιδιών, κ.ά..

Η διάδοση του μηνύματος αυτού πραγματοποιείται με τη βοήθεια της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του μετρό, των λεωφορείων και των τρόλεϊ. Σύμμαχοί μας στη διαμόρφωση και τη διάδοση του μηνύματος οι The Newtons, TEMPO OMD, Interbus A.E., ADVENGERS.

Ο σκοπός της Γραμμής Ελίζα 10454

Η Γραμμή Ελίζα 10454 θέλει να βοηθήσει εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά σε παιδιά, που αντιλαμβάνονται ή υποψιάζονται ότι ένα παιδί παραμελείται ή και κακοποιείται ψυχικά, σωματικά, σεξουαλικά.
Η Γραμμή Ελίζα 10454 θέλει να προστατεύσει παιδιά, προσφέροντας πλαισίωση στους καλούντες, λύνοντας απορίες αναφορικά με νομικά και διαδικαστικά θέματα αναφορών περιστατικών παραμέλησης ή/και κακοποίησης.
Η Γραμμή Ελίζα 10454 προσφέρει ψυχολογική ενδυνάμωση για τη διερεύνηση ενός περιστατικού με υποψία παραμέλησης ή και κακοποίησης και ψυχολογική στήριξη για την ορθή αντιμετώπιση και ενδεχόμενη αναφορά του περιστατικού.
Η Γραμμή Ελίζα 10454, δημιουργήθηκε και λειτουργεί με την πολύτιμη χορηγία του χρυσού χορηγού «ΔEΗ» και του μεγάλου χορηγού «The Hellenic Initiative», καθώς και με τη συμβολή του υποστηρικτή «Cosmote».

Διαδώστε το μήνυμα του Ελίζα

Τα παιδιά είναι ευθύνη όλων μας και η πρόληψη της κακοποίησης και της παραμέλησής τους ανήκει σε όλους. Υπό αυτό το πνεύμα, το Ελίζα ζητά από όλους να προστατεύσουμε το παιδί, να μην περιμένουμε για να μιλήσουμε. Να μην περιμένουμε μέχρι να βεβαιωθούμε.«Τα παιδιά είναι ευθύνη όλων μας. Δεν είναι κτήμα κανενός. Είναι το μέλλον κάθε κοινωνίας. Είναι η συνέχεια της ζωής. Σε αυτά οφείλουμε να σταθούμε όλοι υπεύθυνα, ως ενήλικες. Να τους δώσουμε το χέρι που χρειάζονται, όταν το χρειάζονται. Να τα προστατεύσουμε από οποιονδήποτε απειλήσει τη σωματική ή/και ψυχική τους υγεία. Να μιλήσουμε για αυτά, όταν εκείνα δεν μπορούν ή δεν αντιλαμβάνονται το «κακό» που τους συμβαίνει. Αν δεν είναι δική μας ευθύνη, ποιανού είναι; Ας γίνει ο καθένας από εμάς, αυτός που θα προσφέρει ένα χέρι βοήθειας. Με αυτό το σκεφτικό διαμορφώσαμε την πρώτη καμπάνια ενάντια σε κάθε μορφή κακοποίησης του παιδιού. Γιατί η παιδική κακοποίηση έχει πολλά πρόσωπα και όλα οδυνηρά για το παιδί. Γιατί εμείς οι ενήλικες είμαστε υπεύθυνοι για αυτά και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε η Βάννα Μαρκετάκη, επικεφαλής του γραφείου Ελίζα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ρινικό μικροβίωμα πιθανός διαγνωστικός βιοδείκτης για τη σηψαιμία
Ποιες τροφές είναι αφροδισιακές
'Αρειος Πάγος: Αντισυνταγματική η περικοπή στους μισθούς νοσοκομειακών γιατρών